Ruski medij na nemačkom jeziku dobio dozvolu REM-a: Pokušaj da se zaobiđu nemački propisi

Deset dana pre najavljenog početka emitovanja programa ruskog državnog medija RT na nemačkom jeziku REM je izdao dozvolu za emitovanje RT auf Deutsch.
Ruski medij na nemačkom jeziku dobio dozvolu REM-a: Pokušaj da se zaobiđu nemački propisi
Foto: Pixabay

Judita Popović iz Saveta REM-a navodi za Cenzolovku da Regulator po zakonu nije mogao da odobri izdavanje dozvole ruskom mediju, kao i da je u pitanju pokušaj da se zaobiđu nemački propisi i da se do njihovog tržišta dođe putem prekograničnog reemitovanja programa.

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljeno je da je 6. decembra ove godine izdata dozvola za emitovanje programa u kablu mediju RT auf Deutsch (RT DE; RT na nemačkom).

Desilo se to nekako baš pred lansiranje informativnog 24-časovnog kanala za nemačko govorno područje pod istim skraćenim nazivom (RT DE) koje je za danas na svom sajtu najavio RT (nekadašnji Russia Today), koji je u vlasništvu ruske državne kompanije TV Novosti, piše Cenzolovka.
 
RT je još ranije najavio da, pored programa koji se već emituje onlajn, u decembru namerava da pokrene emitovanje programa preko satelita.
 
Popović kaže za Cenzolovku da je ta tačka naknadno uvrštena u dnevni red i da je za izdavanje dozvole glasalo osam članova Saveta, dok je ona jedina bila protiv.
 
"Kako se može videti iz njihovog zahteva, koji pledira na hitno rešavanje, u pitanju je ruski medij, sa sedištem u Rusiji, gde se nalazi i većina zaposlenih i odakle će biti emitovan program. Nameravaju da emituju program u Srbiji, ali i van Srbije", navodi Popović naglašavajući da je odluka Saveta REM-a nezakonita.
 
Zahtev ruske strane poziva se na Evropsku konvenciju o prekograničnim televizijama, navodi za Cenzolovku Judita Popović, iz čega proizlazi namera ruskog medija da preko Srbije, a koristeći praksu prekograničnog reemitovanja programa, dospe na druga tržišta. Rusija inače još nije ratifikovala Evropsku konvenciju,  i u tom smislu Srbija se namestila kao zgodan partner za zaobilaženje nemačkih propisa.
 
Dozvola koja je izdata televiziji RT DE važi od 6. decembra ove godine do 6. decembra 2029.
 
Kao pružalac medijske usluge navedena je Nezavisna neprofitna organizacija TV Novosti, Moskva–Rusija, čiji je RT sastavni deo. Odlukom tadašnjeg premijera Vladimira Putina, 2008. godine TV Novosti su svrstane na listu ruskih organizacija od strateške važnosti za državu.
 
Iako je dozvola izdata u Srbiji, RT auf Deutsch nema ovde registrovanu ispostavu, te je za sedište navedena adresa u Moskvi, a kao ovlašćeno lice za zastupanje naveden je Aleksej Nikolov (generalni direktor i izvršni urednik RT), dok je kao glavni i odgovorni urednik navedena Margarita Simonjan, koja je i glavna i odgovorna urednica RT.
 
Za adresu elektronske pošte naveden je mejl Ljubinke Milinčić, glavne urednice Sputnjika na srpskom, koji je u vlasništvu takođe medijske državne firme Rossiya Segodnya. 
 
Zašto RT ne traži dozvolu direktno od Nemačke? Jer bi ih, sva je prilika, odbili. Iz Medijskog zavoda Berlin–Brandeburg (MABB) ranije je nemačkim medijima rečeno da je MABB po saznanju za planove RT-a u Nemačkoj pisao emiteru i skrenuo mu pažnju da princip distance od države važi za sve oblike emitovanja. Drugim rečima, licenca se ne može dati državnim emiterima, što RT de facto jeste.
 
Opširnije čitajte na portalu Cenzolovka
  • Hogar

    17.12.2021 11:12
    Dečica
    Ako se tvrdi da je nešto nezakonito, onda se mora navesti sa kojim zakonom i kojim članom tog zakona je to u suprotnosti. Takođe, citirati ključni deo člana zakona. Ovako je kao kada se dečica igraju, vrlo neprofesionalno.
  • Banderaš

    17.12.2021 10:58
    Veća ponuda
    Veća,raznovrsna ponuda i veći izbor,može pomoći da izađemo iz ovog klero fašističkog udbaškog mraka.
  • Nezavisni Novinar

    17.12.2021 10:43
    N1 i Pink
    Ako se N1 emituje iz Luksemburga a nije na Luksemburškom ili nekom drugom zvaničnom jeziku zašto se ne bi RT emitovao odavde na Nemačkom?
    Kako može Pink da se remituje iz Republike Srpske?

    Kolko god taj REM ne radio ništa osim nervirao narod onom Oliverom Zekić, ovde im je politika konzistentna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija