Medijska udruženja: Utvrditi ko stoji iza "poternice" za urednicom Podrinskih

Veći broj udruženja protestovao je zbog javnog targetiranja glavne i odgovorne urednice "Podrinskih" Isidore Кovačević.
Medijska udruženja: Utvrditi ko stoji iza "poternice" za urednicom Podrinskih
Foto: 021.rs (arhiva)
Udruženje novinara Srbije zatražilo je da policija utvrdi ko stoji iza letaka-poternica koju su nepoznate osobe distribuirale u Šapcu.
 
Veliki broj letaka u kojima piše da je Isidora Кovačević medijski pokrovitelj batinaša osvanuo je jutros u Šapcu. Pored urednice Podrinskih, na letku su i fotografije advokata Aleksandra Mijailovića i maloletnog V.A.
"Preko noći neko je stavio na svaki automobil, ubacivao u poštanske sandučiće, lepio po banderama poternice u kojima piše da je nagrada za moju glavu miran san Šapčana", kazala je Isidora Кovačević za UNS.
 
Dodala je da slučaj prijavila policiji.
 
"Dala sam izjavu, priložila izveštaj iz hitne pomoći, jer mi je bilo loše od samog pogleda na taj papir. U policiji sam rekla da tražim da se pronađu ne samo oni koji su to delili i štampali, već i nalagodavci tog čina", rekla je Кovačević.
Istakla je da pretpostavlja da iza napada stoje lokalni aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) i da je zbog uređivačke politike i izveštavanja "Podrinskih" već prozivana u emisijama lokalnih televizija.
 
Podsetila je i da je pre dve godine na društvenim mrežama objavljeno da "Podrinske" preko štampanih primeraka novina šire korona virus. Slučaj je prijavljen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali nikakvog odgovora do sada nije bilo.
 
Koalicija za slobodu medija i platforma Tri slobode takođe su zatražili od policije i tužilaštva da hitno identifikuju odgovorne.
 
Upozorili su da je "potpuno jasno da je posle objavljivanja poternice na kojoj su fotografija i ime Isidore Kovačević život urednice Podrinjskih ozbiljno ugrožen".
 
"Prema rečima kolega iz lista Podrinske, razlog ovog ‘poziva na linč’ jeste činjenica da vlast u Šapcu i pored finansijskog pritiska koji sprovodi nad ovom redakcijom, kao i konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža, nije uspela da ‘ugasi’ ovaj list", piše u saopštenju.
 
Ocenjuje se da je "brojnim člancima u kojima se otkrivaju činjenice o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, ali i šteti koju strani ‘investitori’ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Rađevini i drugim mestima u Srbiji, glavna i odgovorna urednica Podrinskih očito skrenula pažnju na sebe i postala smetnja".
 
"Tražimo i da se otkrije ko je naručio štampanje ovakvih ‘poternica’, odnosno koja štamparija je te ‘poternice’ uradila", naveli su iz Koalicije za slobodu medija i platforme Tri slobode.
 
Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), novinska agencija Beta, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Slavko Ćuruvija Fondacija, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Autonomni ženski centar.Među potpisnicima su i Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri Srbija, Trag fondacija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija