Dačić: Važno je da referendum o promeni Ustava uspe

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se promena Ustava u opoziciji koristi za pregrupisavanje uoči izbora, ali da bi za građane bilo važno da referendum 16. januara uspe.
Dačić: Važno je da referendum o promeni Ustava uspe
Foto: 021.rs
Dačić je na televiziji Pink rekao da je odluka o promeni Ustava već doneta i da se ne može sada naknadno menjati, a odnosi se isključivo na pravosuđe u delu o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.
Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami građani.
Dačić je ocenio da bi njemu koji je u parlamentu trebalo da odgovara da referednum ne uspe i da poslanici nastave da biraju.
 
"Ispada da parlament želi sam sebe da razvlasti. A političari i vlada treba da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve građane", rekao je Dačić i dodao da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom.
 
Dačić je istakao da je jasno definisano šta se menja i da nema reči o preambuli o Kosovu, te da se u javnosti ta tema zloupotrebljava.
 
"Imamo sa jedne strane grupe koje kao brane Ustav, a i onu opoziciju okupljenu oko Đilasa od kojih neke ne zanima pa će da bojkotuju, a neki će da glasaju protiv", rekao je Dačić i to ocenio kao pregrupisanje opozicije.
 
Dodao je da ima narodnih poslanika koji su protiv promena, i naveo Vladimira Đukanovića i Tomu Filu koji javno govore da će glasati protiv, ali je objasnio da oni za to imaju pravnu argumentaciju, dok je teza o promeni preambule navođenje ljudi na progrešno mišljenje.
  • Lucifer

    20.12.2021 09:17
    Pošto nema javne rasprave i ne znam šta se menja, biće od mene ili NE ili se neću ni pojaviti.
  • Милан

    19.12.2021 14:29
    Већина народа ће изаћи и заокружити НЕ!
  • Bojan

    19.12.2021 14:19
    @Terazijski Crnogorac
    Stav ti je na prvi pogled potpuno na mestu, ali si u navođenju intelektualaca uspeo da nabodeš jedno ime sa integritetom od 4 nabrojana, tako da nisam baš da si kompetentan da kažeš ko je lešinar a ko nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija