Atanacković: Škole i fakulteti školuju kadrove koji nisu potrebni ni privredi, ni društvu

Svet se menja, kao i tehnologije, tako da se mora menjati i prosvetni sistem, ocenio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
Atanacković: Škole i fakulteti školuju kadrove koji nisu potrebni ni privredi, ni društvu
Foto: Pixabay
On je rekao da su potrebe privrede u raskoraku sa onim što pruža prosvetni sistem i to je, kako ističe, činjenica koja godinama postoji.
 
"Imam utisak da prosvetni sistem i dalje funkcioniše na bazi škola koje održavaju svoju tradiciju već godinama. Godinama školuju takve kadrove i izbacuju na tržište, iako je vidljivo da nisu potrebni, ni privredi, ni društvu, a posle ti mladi ne mogu ni da nađu posao, pa moraju da se prekvalifikuju", naveo je Atanacković.
Kako je rekao, na socijalno-ekonomskom savetu prošlog ponedeljka iniciran je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete.
 
"Predložili smo šta od prosvete očekujemo i sada je to jedan proces. Prosveta je spremna da izađe u susret i da zajednički krenemo u taj proces, koji neće biti nimalo lak, ni kratak", dodao je.
Prema njegovim rečima, programi škola i fakulteta mogu biti na zavidnom nivou, ali pitanje je da li se dobijaju dovoljno kvalifikovani studenti ili srednjoškolci.
 
Primećuje da privreda mora dodatno da ulaže u kadrove i ukazuje da je potrebno da se podigne nivo znanja, jer iz škole ne izlaze dovoljno obrazovani.
 
"Neka od zanimanja izumiru, ali se rađaju i nova zanimanja. Moramo ići u korak sa novim potrebama", kaže Atanacković.
 
Sledeći korak je, kaže, da se napravi spisak potreba i da se onda sagledaju mogućnosti prosvetnog sistema da tome izađe u susret.
 
"Imamo početne korake, u smislu drugačijeg angažovanja mladih ljudi kroz neke obuke, kroz dualni sistem. Predviđeno je da će se on uvesti i na fakultetima", rekao je Atanacković.
  • S

    20.12.2021 15:19
    Zato imamo sns kadrove koji su za sve sposobni, avaj...od pecenjare, keramicara, konduktera pa sve do mega strucnjaka za sve i svasta...
    Za pocetak uvesti u skupstinu casove srpskog jezika a ministre podvrgnuti osnovama kognicija.
  • Sofija

    20.12.2021 08:15
    Covek govori istinu.to je lice sadasnjosti.zasto ta istina mora da se skloni i stavi u prvi plan covekova negativna strana?ovde nije stavljeno na raspravu ko je taj covek sto govori ,nego STA govori:)...(ne znam ko je covek i ne zanima me)
  • g pen

    20.12.2021 07:01
    Sina od drugara su skauti pronasli i poslali na usavrsavanje i to da bira da li ce u Oksford ili NjuJork. Srpski poslodavci su najniza evolutivna lestvica. Sluzbina posla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.