Referendum: Vlast tvrdi da je ključan za put ka EU, opozicija podeljena, građani zbunjeni

Referendum o ustavnim promenama kojima se menja deo o pravosuđu biće održan polovinom januara.
Referendum: Vlast tvrdi da je ključan za put ka EU, opozicija podeljena, građani zbunjeni
Foto: 021.rs (arhiva)

Građani zbunjeni, opozicija podeljena, podeljeni i stručnjaci, a vlast poručuje - ko je za Evropsku uniju, na listiću 16. januara zaokružiće "da", piše N1.

Bez ustavnih promena evropske integracije Srbije će stati, referendum nije o tome da li podržavate Vladu, već da li podržavate evropski put Srbije – tvrdi vlast. 
 
Stručnjaci odgovaraju – ustavne izmene nisu magični štapić kojim će se rešiti svi problemi.
"Iz jednog ugla gledjući, to jeste uslov za nastavak procesa evropskih integracija. Međutim, to je samo jedan od uslova u jednom širem kontekstu vladavine prava i ni na koji način se ne može reći da je to jedan, jedini, osnovni uslov", objasnio je Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.
 
Uslova je mnogo – od borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pa do slobode medija.
 
"Ja moram da napomenem da je to jedan od skoro pedeset prelaznih merila koje Srbija ima u okviru Poglavlja 23 i nikako ne možemo da kažemo da će to jedno pitanje zakočiti čitav proces evropskih integracija", kaže za N1 Jovana Spremo iz Radne grupe za Poglavlje 23.
 
"Mislim da nije dobro povezivati ovako veliku sturkturnu reformu, promenu Ustava sa temom evropskih integracija. Imajući u vidu da u slučaju potencijalnog neuspeha mogu da se zloupotrebe rezultati, da se implicira nekakav porast da li evroskepticizma ili slično kada su u pitanju stavovi javnog mnjenja u Srbiji", naveo je Majstorović.
 
Pitanje Ustava nalazi se na evropskom putu Srbije još od 2017. godine, a Brisel je iz godine u godinu Vladu opominjao da je politički pritisak na sudstvo neprihvatljiv.
 
"Mislim da je ovo poslednja slamka koju Vlada koristi da potpuno veže taj proces izmene Ustava za evrointegracije, kako bi motivisala i taj deo stanovništva da se pozitivno izjasni o izmenama, iako možda ne znaju na šta se izmene odnose", kaže Spremo.
 
Ne znaju građani, navodi Spremo, zbog toga što se promene donose na brzinu, u roku od samo pet meseci, bez široke javne rasprave i u parlamentu u kom nema opozicije.
  • Mo

    12.01.2022 08:45
    Sa neta!
    Загорки Доловац предложене Уставне промене омогућиле би да остане на функцији до краја радног века.
    ‼️Судији Радивојевићу који је судио и пресудио у случају наплатне рампе без 2 минута снимка са видео камера, Уставне промене омогућиле би останак на функцији до краја радног века.
    ‼️ Судији Вучковићу против кога се води истражни поступак јер је омогућавао закључење уговора без присуства уговорних страна, Уставне промене омогућиле би да остане на функцији до краја радног века.
    ‼️ Затварањем избора судија и тужиоца у оквире Високог савета судства одузима се народни надзор над овом граном власти.
    Слажемо се да је то неприхватљиво и заокружујемо НЕ на референдумском листићу у недељу 16.јануара.
  • Србија до Токија

    21.12.2021 13:15
    @Nemanja
    Ау брапице, тешке речи.
  • Dragan

    21.12.2021 10:08
    Ah
    Meni sudija iako sam dobio spor naplatio sudske troškove.Platim ja i to.Kroz 6 meseci sud aktivira izvršioce i traži naplatu sudskih troškova+ kamata+ izvršioce.Sve bilo spremno kao i određen izvršioce.E onda ja dokument da sam platio troškove i to u sudu.Pobijem presude.Šta mislite da su se izvinili,taman posla suspendovani sudiju koji je u vezi sa izvršiocem.Da vas potsetimo da je SNS vratio sve sudije koje su suspendovane za vreme DSa i to korumpirane,ne sposobne,ne obrazovane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.