VIDEO: Uhapšeno 16 osoba zbog šverca migranata, među privedenima i policajci

Policija je uhapsila 16 pripadnika dve organizovane kriminalne grupe, osumnjičene da su prokrijumčarile više od 100 nelegalnih migranata preko teritorije Srbije.
U saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole i Upravom granične policije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu i beogradskim Višim javnim tužilaštvom, osumnjičeni su nakon višemesečne međunarodne istrage uhapšeni na području Vršca, Pančeva i Beograda.
Terete se da su od aprila do septembra ove godine omogućili nedozvoljen tranzit preko kroz Srbiju i smeštaj na teritoriji Vršca za više od 100 ilegalnih migranata iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša, saopštio je MUP.
Sumnja se da su ih potom ilegalno prebacivali u Rumuniju, u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.
 
Pripadnici prve organizovane kriminalne grupe koju je, kako se sumnja, predvodio državljanin Avganistana I. S. (22), sumnjiče se da su za određeni novčani iznos na teritoriji Vršca i Bele Crkve organizovali prihvat 50 iregularnih migranata, a zatim i njihov nedozvoljen prelaz granice Srbije i Rumunije.
 
Pored I. S. uhašeni su osumnjičeni članovi ove kriminalne grupe, srpski državljani M. V. (60), P. M. (35), J. S. (66), B.D. (44), Ć. Ž. (53) V. D. (55), kao i policijski službenik K. D. (39).
 
Sumnja se da su migrante iz napuštene fabrike u Vršačkim ritovima prevozili do neposredne blizine sa Rumunijom, nakon čega su pešice uz pomoć vodiča, zaobilazeći graničnu kontrolu, ilegalno ulazili na teritoriju Rumunije, a potom dalje ka destinacijama u Evropskoj uniji.
 
Osumnjičeni policijski službenik tereti se da je pripadnicima organizovane kriminalne grupe javljao o prisutnosti policijskih patrola.
 
U drugoj organizovanoj kriminalnoj grupi, zbog nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, uhapšeni su organizator ove grupe P.P. (38) kao i članovi: D.S. (45), O.I. (58), D.P. (50), T.J. (48), Z.B. (49), R.B. (53) i R.К. (55).
 
 
Кako se sumnja, oni su radi sticanja protivpravne finansijske koristi više od 50 migranata koji su došli na teritoriju Vršca, smestili u obezbeđene objekte i prevozili ih do mesta Кuštilj i Bela Crkva nakon čega su migranti pešice, zaobilazeći graničnu kontrolu, ilegalno ulazili na teritoriju Rumunije i potom dalje, do željene destinacije.
 
Prilikom pretresa stana i drugih prostorija pripadnika ove dve organizovane kriminalne grupe, kod osumnjičenih M. V, P. P. i V. D. pronađeno je i privremeno oduzeto pet pištolja, od čega su četiri u ilegalnom posedu, pa će protiv njih biti podnete krivične prijave.
 
Takođe, u akciji je privremeno oduzet 91 komad municije, 105.000 dinara, 24.285 evra, 23 telefona, sedam automobila, kao i dokumentacija u vezi sa pripremom izvršenja krivičnog dela za koje se terete.
 
U sklopu akcije, u Beogradu su uhapšena i četiri policijska službenika: R.G. (38) i M.S. (38) koji se terete za primanje mita, A. R. (40) osumnjičenog za trgovinu uticajem i M. Š. (38), osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja.
 
Uhapšeni su i građani osumnjičeni za davanje mita M. Š. (26) iz Vršca, i rumunski državljani R. G. (53), M. D. P. (52) i J. G. (34).
 
Кako se sumnja, policijski službenici su primali mito od M.Š., R.G., M.D.P. i J.G. i fingirajući njihovu dokumentaciju u vezi sa ulascima i izlascima iz zemlje, prikazivali njihov boravak kao legalan.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, kao i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
  • Rale

    22.12.2021 13:33
    2006te godine kad su sa granice i uostalom iz službe, oterali ljude graničare koji su peške obezbeđivali državnu granicu i podneli veliki teret odbrane SRJ od Nato agresora i šiptarskih terodista te na njihova mesta platili obuku za manekene zvane granična policija svi ste ćutali...eto vam " Evropski" standardi...
    Umesto da ste poštene graničare, preobučili...vi ste stavili cirkus na na granicu...
  • Mile rent-a mozak

    22.12.2021 11:49
    Sa jedva završenom osnovnom školom, koeficijentom inteligencije koji teži apsolutnoj nuli, obukom za lepljenje stranačkih plakata, kursom za posao od 20 dana u Mitrovom polju, zaposlenjem i platom od 70 000 trebalo bi da skaču od sreće. Još i m2 stana za 500e, ali uniforma otvara sva vrata biznisa....
  • ja

    22.12.2021 08:08
    Uloga pandura ovde je kljucna. Da oni nisu umesani, tesko da bi iko imao muda da to radi. U drugoj, nekoj imaginarnoj varijanti, ti isti panduri bi ih prijavili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.