Brzi testovi na koronu i dalje u apotekama, iako su bili povučeni iz prodaje

Brzi antigenski testovi na koronu, koji su se pojavili kod nas prošle godine u ovo vreme, i dalje se mogu naći u velikom broju privatnih apoteka.
Brzi testovi na koronu i dalje u apotekama, iako su bili povučeni iz prodaje
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako piše Blic, testovi se nalaze u apotekama iako su bili povučeni iz prodaje, uz napomenu da nisu za kućnu upotrebu.

Testovi su tada povučeni samo dva dana nakon što su se pojavili u prodaji, uz obrazloženje da su isključivo za profesionalnu upotrebu.
Međutim, novinari Blica, koji su juče obišli nekoliko apoteka u Beogradu, uverili su se da ih ima u slobodnoj prodaji, negde ih čak i reklamiraju, dok su u nekoliko apoteka rasprodati.
 
Taj list nije dobio odgovor iz Agencije za lekove i medicinska sredstva na pitanje da li je odluka o povlačenju testova iz prodaje još na snazi.
 
Kako su ranije rekli u Agenciji, ti testovi "nisu namenjeni građanima da ih samoinicijativno koriste". Naveli su da nijedan od brzih antigenskih testova koji su registrovani u Agenciji ne poseduje CE sertifikat za proizvode za samotestiranje, već isključivo treba da ih upotrebljavaju stručne osobe.
  • Jeca

    24.12.2021 11:04
    Testovi su pouzdani
    Ovi testovi su odlicni, pouzdani, vrlo jednostavni za upotrebu , a razlog zasto se povlace je cena...mnogo su jeftiniji, kostaju 1000 dinara, pa bratija Loncar, Kisic i ostali ne mogu da zarade.
  • Vz

    23.12.2021 17:36
    U grckoj
    U grckoj se prodaju kućni testovi u svakoj apoteci, po ceni od 5 EUR. Za test se ne koristi bris, već pljuvačka (ispljunuta u za to predviđenu posudu). Test se proizvodi u Kini.
  • Dušan

    23.12.2021 13:20
    Kućni testovi
    Zašto je svuge u svetu moguće kupiti kućne testove a u Srbiji nije moguće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija