Veran Matić traži hitan sastanak Radne grupe zbog ukidanja presude Simonoviću

Član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić uputio je inicijativu premijerki Ani Brnabić i ostalim članovima tog tela da se u ponedeljak sastanu.
Veran Matić traži hitan sastanak Radne grupe zbog ukidanja presude Simonoviću
Foto: Pixabay
Povod je ukidanje prvostepene presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i vraćanja na novo suđenje, kako bi razmotrili posledice te odluke i mere koje Radna grupa treba da preuzme.
 
Matić je podsetio da je slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića prioritetan u radu Radne grupe. Naglasio je i da je Radna grupa već razgovarala o direktnoj pomoći za obnovu Jovanovićeve kuće i nabavci opreme koja je uništena, ali da, iako je postignuta načelna saglasnost oko formiranja neke vrste fonda za takve slučajeve, ništa nije urađeno.
"Mislim da je neophodno da hitno bude realizovana pomoć za potpunu obnovu kuće kao prvi korak u ublažavanju posledica i ove odluke Apelacionog suda. Podsećam da je tri godine od paljenja kuće, da toliko traju posledice, da ko zna koliko će još trajati proces, da kolega Jovanović ima više od 70 godina i različite bolesti, da je njegova supruga od te noći ne može da spava", naveo je Matić.
 
Istakao je i da su Milan Jovanović i njegova supruga kao žrtve, tokom sudskog postupka, dodatno viktimizirani od optuženih i njihovih advokata.
Slavko Ćuruvija Fondacija ocenila je da odluka Apelacionog suda "dodatno ruši ionako poljuljano poverenje u pravosudni sistem Srbije".
 
Iz Fondacije su ocenili da odluka predstavlja "poražavajuću i obeshrabrujuću poruku za sve novinare koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti".
 
"Odluka Apelacionog suda je još jedna u nizu koja odlaže pravdu za novinare, ovog puta za jedan od najtežih zločina protiv novinara u poslednjoj deceniji. Nameće se paralela sa beskonačnim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije, u kojem je ponovno suđenje značilo ništa drugo do još jednu izgubljenu godinu u pokušajima da se i taj slučaj konačno okonča pravnosnažnom sudskom presudom", naveli su iz Fondacije.
 
Ocenili su da vraćanje suđenja na početak "uznemirava tim pre što su Milan Jovanović i njegova supruga Jela, već narušenog zdravlja, tokom prvostepenog postupka pretrpeli brojne pokušaje opstrukcije i sekundarnu viktimizaciju".
 
"Odluka Apelacionog suda znači da Milan i Jela treba ponovo da prođu kroz istu agoniju kroz kakvu su prolazili tokom prethodne dve godine. Ona takođe znači i odlaganje mogućnosti da Milan Jovanović pokrene imovinsko pravni spor, u kome bi mu bila nadoknađena šteta koju je pretrpeo", stoji u saopštenju Slavko Ćuruvija Fondacije.
 
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića.
 
Sud je kako se navodi, usvojio žalbe branilaca navodeći da se njima "osnovano ukazuje na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara i izreke pismenog otpravka presude koji sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka".
  • Ex faca

    25.12.2021 08:16
    Jel su vlasnici Informera, Alo, Kurira... članovi udruženja i jel zastupaju pravdu za se novinare ili samo svoje? Nisi član, nisi niko! Ne misliš kao ja, ne treba da postojiš! Stalji, Kim... Beli svet zna šta se kod nas dešava, oni to analiziraju, smeju se. Na osnovu toga znaju kako sa nama da manipulišu i da nas cene.Mi, ovakvi, kakvi smo sada smo antraks, kuga i kolera za normalan svet i suživot. Kuj će s nas
  • U brzini

    25.12.2021 07:12
    Procitano
    Goran Matic! Nije daleko od istine!
  • Миодраг Срем

    25.12.2021 04:39
    Техас
    Увести закон ко у Техасу
    Сви носимо оружје
    Свугде
    Живот и имовина су неприкосновени
    А не само криминалци и "криминалци" са значком да могу да носе оружје
    Па да видимо када лоши момци направе гужву какву ће да направе добри
    Пази да не буде гужве

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.