Ove godine otkriveno 1.319 parcela napuštenog zemljišta, provera rađena u 12 mesta

U 2021. godini otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta.
Ove godine otkriveno 1.319 parcela napuštenog zemljišta, provera rađena u 12 mesta
Foto: 021.rs
Ova terenska provera se radi kako bi se što bolje iskoristili raspoloživi resursi, privukle nove investicije i razvio poljoprivredni sektor, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 
Terenska provera je ove godine rađena u Pančevu, Pećincima, Ljuboviji, Krupnju, Sopotu, Barajevu, Velikom Gradištu, Bojniku, Malom Iđošu, Srbobranu, Bačkoj Topoli i Doljevcu.
Proveravano je 1.806 parcela, odnosno 1.572 hektara, a pokazalo se da je u gradskim opštinama Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu pronađeno najviše napuštenih parcela koje mogu da se iskoriste za poljoprivrednu proizvodnju.
 
Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu radi se u okviru projekta "Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru" koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
 
U protekle tri godine, koliko se realizuje ovaj projekat, njime je obuhvaćeno 29 opština i gradova i otkriveno više od 2.000 napuštenih parcela.
 
Parcele mogu poslužiti poljoprivrednicima da na njima započnu novi posao ili prošire postojeći, kao i potencijalnim investitorima za nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.
 
Korišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom i stavljanje u funkciju neiskorišćenog zemljišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu proizvodnju, važan je cilj resornih institucija u Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede, stvaranju novih vrednosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda Srbije, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da u skladu s tim, Uprava za poljoprivredno zemljište radi na identifikaciji napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrede, pre svega u intenzivnoj ili organskoj proizvodnji, pošumljavanju, kao i utvrđivanju površina radi uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.