Danas primaju da bi sutra otpuštali: Usvajanjem seta zakona deo prosvetara ostaje bez dela norme

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je danas da je Skupština Srbije usvojila set zakona u oblasti obrazovanja, a da prosvetni sindikati nisu ni kontaktirani o planiranim izmenama.
Danas primaju da bi sutra otpuštali: Usvajanjem seta zakona deo prosvetara ostaje bez dela norme
Foto: Pixabay

"Nažalost, ovo se dalo i očekivati. Ovaj čin je tada prošao bez reakcije centrala sindikata, iako su organizacije potpisnice ovog saopštenja još tada ukazale na nameru zakonodavaca da u budućnosti akta donosi samostalno i bez komunikacije sa sindikatima", navedeno je u saopštenju sindikata.

U saopštenju je dodato da će tim zakonima biti omogućena kombinovana nastava i u višim razredima osnovne škole, što znači da će, primenom tih zakona, od naredne školske godine veliki broj zaposlenih u malim seoskim školama ostati bez dela norme.

"U isto vreme raspisuju se konkursi na upražnjena radna mesta. Danas primamo da bi sutra otpuštali. Iz ovoga se ne vidi samo nesposobnost sindikata u borbi za prava zaposlenih već i odsustvo bilo kakvog plana države. Najgora moguća kombinacija", navedeno je.
 
Prošle nedelje Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti obrazovanja, koji podrazumeva izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
 
Sindikat radnika u prosveti Srbije čine Forum srednjih stručnih škola, Forum Beogradskih gimnazija, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikat obrazovanja Požarevac.
  • Sabahudin

    27.12.2021 16:41
    Omerović
    Ko nije član nema mu mesta u obrazovanju...
  • Uciteljica

    27.12.2021 08:49
    Sindikat za polutke
    Gde je bio sindikat kada sam protivzakonito ostala bez posla. Dzaba Prosvetna inspekcija kada direktori rade kao da je skola njihova svojina.
  • NSrdjan

    27.12.2021 08:41
    @Pera
    Jedina prednost sindikata je sto te polutke i zimnica, a dodao bih i letovanja u Sutomoru i Canju, mogu da se plate na 6 rata. Ako je sindikad jaci, onda moze i odlozeno, sa grejs periodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.