Uveden "Katastarski alarm" da zaštiti vlasnike nepokretnosti - evo kako funkcioniše

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija koju je RGZ kreirao sa ciljem da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.
Na taj način, kako kažu u Republičkom geodetskom zavodu, građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.
Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati mejlom bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a.
"Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu, pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare. Kreiranjem 'Katastarskog alarma' Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada", navode u RGZ.
 
Oni napominju da su relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva.
 
"Građanima i svim investitorima obezbeđen je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar. Svojim digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket. Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, RGZ je intenzivirao već visoko razvijenu saradnju sa MUP", kažu u RGZ.
 
Oni apeluju na vlasnike nepokretnosti da koriste "Katastarski alarm" kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima osobe koje zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavile protivpravnu korist i napravile štetu.
 
"Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike", ističu u Katastru.
 
Oni tvrde da nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ to automatski detektuje i alarmira.
 
Aplikaciju možete pronaći na OVOM LINKU.
  • NAIVKO I

    31.12.2021 13:54
    KATASTAR ILITI RGZ
    Alarmiranje „ o SVIM PROMENAMA u vezi sa nepokretnošću“ ... je jedno a ZLONAMERAN POKUŠAJ podnošenja zahteva za promenu vlasništva, upis zabeležbe i tereta ... nešto sasvim drugo.
    Da budem jasniji. Ako RGZ utvrdi ZLONAMERAN POKUŠAJ tada, valjda, treba da obavesti MUP. A ALARMIRANJE O SVIM PROMENAMA je glupo jer je RGZ promenu već izvršio!
    RGZ je jedna od deset najvažnijih naših institucija a stanje je u njemu već godinama katastrofalno, neažurno i nepouzdano. O novcu koji je dobijen za RGZ da ne govorim. To je tema za Insajder i naravno - za državu.
    Da bi se to stanje zamaglilo direktor RGZ malo, malo slavodobitno uvodi neke novine ali da bi se građanin tu snašao, nema šanse. Pa ni službenici RGZ ništa ne razumeju. Ne razumeju osnovno šta je katastarsko evidentiranje a šta je upis prava na nepokretnostima.
    Pravnici su tamo u zapećku a da do njih dođete je nemoguća misija.

  • Сторно

    28.12.2021 08:31
    Прво по реду
    Ја сам за то да се прво све што има до сада неурађено реши а да тек онда радимо нешто ново. На тај начин ћемо моћи да кукакмо још барем десет година а када се све оно од раније реши моћићемо да пређемо на нову туру нерешених проблема насталих од дана почетка рада на решавању старих тако да ћемо и ту добити још једно пет година форе за критиковање. У међувремену треба избацити и компјутере из катастра јер сви знају да је та служба у време аустроугарске била много ефикаснија без компјутера него сада тако да им ни струја не треба али текућу воду ипак треба оставити. И онда када се све реши и будемо као у време пре почетка србијанске окупације тек онда увести тзв "Катастарски аларм" али не пре него што прође јавну расправу, референдум и тендер за који неће бити потребно да имаш фирму да би у њему учествовао него је довољно рећи да би ти то боље и јефтиније направио и да цео свет то ради другачије него ми.
    Е тако се то ради а не овако!
  • Nenad

    28.12.2021 08:26
    Naplata muljanja
    Naravno, takva "usluga" se naplaćuje, ali čemu sve to? Ko "ima interes" za uknjiženu nekretninu a da to treba da prijavi vlasnik a ne RGZ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.