Dmitrović o pomoći mamama za kupovinu stana: Da porodica živi gde jeste, a ne da se seli po Srbiji

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović rekao je da je najvažnija izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete.
Dmitrović je to rekao obrazlažući izmene zakona.
"Povećanje iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete značajno kompenzuje inicijalne troškove koje porodica ima u trenutku rađanja njenog novog člana", rekao je Dmitrović u Skupštini Srbije obrazlažući zakon koji je na dnevni red stavljen po hitnom postupku.
Roditeljski dodatak u iznosu od 300.000 dinara isplaćivaće se za prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.
 
Prema njegovim rečima, druga nova mera populacione politike je pravo na početna sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu stana ili kuće po osnovu rođenja deteta.
 
"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. janura 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče porodično stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije", rekao je Dmitrović.
 
On je dodao da ovo pravo može da ostvari i majka koja je strana državljanka i ima status stalno nastanjenog stranca ako je dete rođeno u Srbiji ili je državljanin Srbije.
 
"Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta pravo može da ostvari i otac deteta", rekao je Dmitrović.
 
On je rekao da stvaranje uslova za rešavanje stambenog pitanja porodice predstavlja posebno podsticajnu meru koja u datim okolnostima treba da doprinosi njenoj stabilnosti i sigurnosti, a u narednom periodu utiče i na odluku o proširenju porodice, rađanju još dece. 
 
"Ova mera je od izuzetnog značaja za odluku da porodica ostane da živi u mestu dosadašnjeg prebivališta, a ne da se seli u drugo mesto u Srbiji ili inostranstvo", rekao je Dmitrović, dodavši da je predloženo da zakon stupi na snagu 1. januara 2022. godine.
 
"S obzirom na trendove u zadnje dve godine, očekujem da će 2021. godina završiti sa još gorim rezultatom i da ćemo se u odnosu rođenih i umrlih približiti 70.000. Pre samo dve godine bili smo na 37.000. Izgleda da će da bude i više od 70.000. To je izazov s kojim ćemo pokušati da se nosimo", rekao je Dmitrović.
  • Kisač

    29.12.2021 11:08
    Demografija *
    Sve se aktivira ,pred izbore !
  • Vlada

    28.12.2021 19:42
    @Neko iz mase

    Manoi me tih patetičnih kvaziistorijskih fazona, ni rođeni brat mi ne živi na grbači niti bi mu dozvolio, a ove likove iz druge države treba da izdržavamo. Ali u pravu si da ni Crnogorce ne treba da sponzorišemo, pogotovo od kako su se povampirili s ovim litijanjem i sličnim glupostima.
  • Neko iz mase

    28.12.2021 18:12
    @Vlada
    Zasto ti smetaju bosanci kad su i Bosanci i Vojvodjani ratovali na strani Austrougara. Vi ste braca rodjena. Doduse, oni su bili pametniji pa nisu zavrsili kao ratni plen. Tako da ne diraj svoju bracu i ne gledaj odakle je ko dosao jer svi zivite na teritoriji koja je nas ratni plen. Ali kad vec pricamo na temu ksenofobije, iskreno ne bih voleo da nam se doseli jos Crnogoraca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.