Utvrđeno desetak slučajeva nepotizma - davali povišice ženama, ćerkama, poslove široj familiji

Agencija za sprečavanje korupcije od početka godine u desetak slučajeva utvrdila je povredu Zakona o sprečavanju korupcije u delu koji se odnosi na nepotizam.
Utvrđeno desetak slučajeva nepotizma - davali povišice ženama, ćerkama, poslove široj familiji
Foto: Pixabay
Euronews Srbija piše da su funkcioneri uglavnom došli u prekršaj jer su zapošljavali rođake, davali im povišice, ali i zbog toga što su uplaćivali novac udruženjima u kojima se kao zastupnici vode oni lično ili članovi porodice.
U trenutku objavljivanja rešenja o povredi zakona, funkcioneri su uglavnom prestali da obavaljaju funkcije na koje su imenovani, a u slučajevima kada nisu Agencija je predložila njihovu smenu.
U Agenciji za sprečavanje korupcije za Euronews Srbija su rekli da podnose godišnji izveštaj o svom radu najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu. Istakli su i da su statistički podaci u vezi sa prijavama i postupcima po njima u ovoj godini sastavni deo Izveštaja o radu za 2021. godinu i naglasili da će ih Agencija učiniti javno dostupnim tek nakon formalnog podnošenja izveštaja Narodnoj skupštini.
 
Rešenja vezana za sve postupke koji su okončani tokom ove godine objavljeni su sa sajtu Agencije, kao i u "Službenom glasniku".
 
Jedan povećao platu ženi, drugi ćerki
 
Tako je Agencija za sprečavanje korupcije objavila da je Svetozar Đurišić, raniji direktor Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja "Dr Borivoje Gnjatić" iz Starog Slankamena, tokom obavljanja javne funkcije vršioca dužnosti i direktora bolnice, zaposlio svoju ćerku na mestu knjigovođe, da bi je posle nekoliko godina unapredio i povećao joj platu.
 
"Sa svojom kćerkom, Aleksandrom Đurišić, zaključio je ugovore o radu od 1. jula 2013. godine na osnovu kojih je imenovana zasnovala radni odnos u toj bolnici na određeno vreme na poslovima knjigovođe glavne knjige, a potom i na neodređeno vreme kao kontista", navode u ovom nezavisnom telu.
 
Ona je, kako navode u Agenciji, premeštena da obavlja posao rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova od 1. januara 2021. godine i tada joj je uvećan koeficijent zarade, odnosno utvrđena odgovarajuća zarada, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenoj situaciji nije pisano obavestio Agenciju.
 
"Ocenjeno je da je Svetozar Đurišić zaključivanjem aneksa ugovora o radu u svojstvu direktora bolnice sa svojom kćerkom, Aleksandrom Đurišić, na osnovu kojih joj je poboljšao radno pravni status, javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije, na koji način je povredio odredbe člana 40. Zakona", navodi se u Rešenju Agencije.
 
U Agenciji navode da je prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju uzeli u obzir činjenicu da je Đurišić prestao da vrši javnu funkciju direktora bolnice, ali i da je na opisani način sebe više puta doveo u situaciju sukoba interesa čije posledice se ne mogu otkloniti, zbog čega je, kako su naveli, ocenjeno da je teže povredio Zakon.
 
Stoga je zaključeno da je izricanje mere javnog objavljivanja odluke o povredi ovog zakona jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju.
 
Agencija je utvrdila i da je Stanislav Stanković, raniji Osnovni javni tužilac u Lebanu, povećao platu Grozdani Stanković, koja je njegova supruga i koja je raspoređena na radno mesto upisničar, u zvanju referent.
 
Protiv Stankovića, je na osnovu prijave pokrenut postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o sprečavanju korupcije, zbog toga što nije obavestio Agenciju o sukobu interesa koji je imao u situaciji kada je postavljen na javnu funkciju tužioca u kojem je istovremeno bila zaposlena njegova supruga.
 
Agencija je utvrdila i da je kao tuđilac doneo rešenja od 17. maja 2016. i 23. marta 2018. i  od 31. januara 2020. godine, kojima su Stankovićevoj povećavani platni razredi i utvrđeni veći koeficijenti za obračun i isplatu zarade.
 
Unapređenje za suprugovog brata
 
Agencija za borbu protiv korupcije dala je i preporuku za razrešenje sa javne funkcije Sanje Petrović, predsednice opštine Kovin. Iz Agencije navode da je Petrovićeva iz budžeta ove lokalne samouprave isplatila 4,2 miliona dinara Sportskom savezu opštine Kovin čiji je zastupnik njen brat od strica Saša Đorđević.
 
U obrazloženju Agencije za borbu protiv korupcije navedeno je da je protiv Sanje Petrović, na osnovu prijave, pokrenut postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o sprečavanju korupcije. Ona je, kao predsednica opštine sa Sportskim savezom, zaključila Ugovor o obezbeđivanju sredstava iz budžeta opštine, na osnovu koga su tom savezu isplaćena bespovratna novčana sredstva za  projekat "Realizacija sportskih aktivnosti za 2021. godinu", a da o sukobu interesa koji je imala u navedenim situacijama nije pismeno obavestila Agenciju za sprečavanje korupcije.
 
Agencija je utvrdila i da je Mirjana Dimitrijević, v.d. direktora Doma zdravlja "Gračanica", prekršila Zakon, jer je zaključila aneks ugovora o radu sa Milošem Dimitrijevićem, bratom od strica njenog supruga, kojim ga je unapredila na novo radno mesto, a da o tome nije obavestila ovo telo. On je sa mesta operatera računarske mreže- referenta za elektronsko fakturisanje prešao na poziciju diplomiranog ekonomiste za finansijsko-računovodstvene poslove.
 
Javne nabavke za snajinog oca
 
Utvrđeno je i da je Žanko Vidaković, raniji zamenik predsednika opštine Boljevac, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je dok je bio na funkciji otac njegove snahe Vladimir Nedeljković kao preduzetnik, zaključio nekoliko ugovora o javnim nabavkama za rekonstrukciju puteva i kupovinu opreme koji su bili vredni više od 26 miliona dinara.
 
"Nesumnjivo je utvrđeno da situacije u kojima je preduzetnička radnja, oca snahe Žanka Vidakovića, pod nazivom 'Vlada Kiks' imala poslovnu saradnju sa Opštinskom upravom, koja je u odnosu zavisnosti prema Opštinskom veću iste opštine, gde imenovani vrši navedenu javnu funkciju, i kojoj preduzetničkoj radnji su iz budžeta opštine Boljevac isplaćena novčana sredstva, predstavlja sukob interesa. Postojao je privatni interes koji je uticao, mogao da utiče, a u svakom slučaju izgleda kao da je uticao na Žanka Vidakovića kao javnog funkcionera da javni interes podredi privatnom i javnu funkciju iskoristi za sticanje koristi za povezano lice", naveli su u obrazloženju Agencije.
 
Kako su naveli u Agenciji, firma Žanka Vidakovića dobila je poslove na prevozu materijala za uređenje atarskih puteva, zimskog održavanja puteva, iznajmljivanje bagera...
 
I član Opštinskog veća opštine Malo Crniće, Borislav Filipović, je, kako navode u Agenciji, postupio suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije i to tako što je dok je bio na funkciji ekološkom udruženju građana "Zaova", Malo Crniće i lovačkom udruženju "Mlava" čiji je on zastupnik, u toku 2018. godine iz budžeta opštine Malo Crniće isplaćeno dva puta po 215.000, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama nije pisano obavestio Agenciju za sprečavanje korupcije.
  • Leni

    29.12.2021 19:42
    Dokle vise da cutimo?
    Proverite koliko odbornika je na ime člana porodice osnovalo udruženje na koji dobija milionske iznose…
  • raskućeni

    29.12.2021 17:10
    Srbe toliko zanima politika da zaposle ženu, decu i oposle lične sitnosopstvene interese. Zabole ih šta će danas biti sa državom i narodom a sutra sa decom i unucima. E pa biće jedna bedna zagadjena kolonija sa porobljenim, bolesnim i starim stanovništvom. Ništa bolje ovaj narod nije ni zaslužio niti ume da živi drugačije osim kao nečiji sluga.
  • Dr

    29.12.2021 17:09
    nemoguće
    Zar neko stvarno veruje u ovu cifru ? Gde je tu Zavod za Hitnu pomoć ? Koliko je osoblja zaposleno iz Sr.Karlovaca (odakle je i direktor),koliko ih je iz stranke,treba li 3 pravnika,koliko ih je završilo prekvalifikaciju(u kratkom roku) po privatnim školama,ko dobija redovno stimulaciju,ko dobija redovno COVID dodatak bez obzira da li radi ili ne sa takvim pacijentima......ha ha ha samo u Hitnoj isterajte pa da verujemo u čuda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija