Poverenica: Poražavajuće izjave policajca Žarka Popovića o ubijenoj Tijani Jurić

Gomilu kritika izazvala je izjava bivšeg šefa odseka za krvne delikte Žarka Popovića, koji je na televiziji Pink komentarisao slučaj ubistva devojčice Tijane Jurić.

Reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i najoštrije osudila izjavu nekadašnjeg policijskog službenika. Poverenica je u saopštenju navela da je nedopustivo i neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno za teška krivična dela prebacuje na žrtvu.

Poverenica je u saopštenju navela da je nedopustivo i neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno za teška krivična dela prebacuje na žrtvu.

"Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana, uprkos upozorenjima voditelja Srđana Predojevića. Iznošenjem ovakvog stava još jednom  je potvrđeno da je u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve. Istovremeno, ovakvo istupanje objašnjava suštinske razloge zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje – relativizacije krivice, osuda, odsustvo podrške, ponižavanje žrtve", navodi poverenica.
 
Ona napominje da se se ovo događa u trenutku kada hiljade žena iznosi javno na društvenim mrežama svoje ispovesti o doživljenom, a neprijavljenom nasilju. U istom danu Srbija svedoči jezivom trostrukom femicidu i samoubistvu ubice koji je prema navodima medija već bio prijavljivan za nasilje u porodici.
 
Poverenica još jednom upozorava sve nadležne i čitavu javnost da nasilje nije privatna stvar već problem celog društva, koje mora da nađe najefikasnije načine da zaštiti devojčice i žene. Takođe, pozivi žrtvama da prijave nasilje moraju biti praćeni adekvatnom i efikasnom reakcijom svih u sistemu zaduženih za zaštitu i podršku žrtvama, zaključuje Janković.
 
Otac ubijene devojčice Tijane, Igor Jurić objavio je na tviteru sporan video i izjavu, te naveo da se radi o čoveku koji je vodio računa o bezbednosti građana.
 
"Ovo je Žarko Popović, bivši šef odseka za krvne delikte. Ovo je čovek koji je vodio računa o bezbednosti građana. Čovek koji na ovaj način govori o jednom mrtvom detetu. Pitamo se zašto #nijeprijavila ? Ne pitajte više nikad. Ovo je odgovor. I džabe šaljete svoje pse na mene", napisao je Jurić.
 
  • Dejan

    30.12.2021 19:28
    Mene interesuje
    Interesuje me samo,ovaj covek kom krilu MUPa je pripadao?Delu s Hrkalovicenkom,ili manjoj postenoj grupi cestitih policajaca.Cim covek razveze jezik u poznim godinama,a dok je radio nigde ga nije bilo,krije nesto.Zato tipujem nastupao je on za prvu gore nabrojanu ekipu.
  • Analitičar

    30.12.2021 10:46
    Čitam komentare, gledam + vs - i NADAM se da komentare podrške, opravdanja i razumevanja kao i '-' na suprotne komentare postuju i lupaju botovi.
    Ako sam u pravu- 4. Aprila će to prestati.
    Ako grešim- ovakva vlast nam i odgovara, zaslužili smo je.
  • Ma

    30.12.2021 10:22
    ...
    Potpuno novi nivo dna... Zao mi je samo sto nismo sredjenija drzava da ovakav polusvet odgovara za ovu poremecenu izjavu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija