Stanić (EPS): Drakulić poredi babe i žabe, cena struje za privredu ispod tržišne

Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a Radovan Stanića izjavio je da je cena struje za privredu ispod tržišne.
Stanić (EPS): Drakulić poredi babe i žabe, cena struje za privredu ispod tržišne
Foto: Pixabay

On je rekao da predsednik poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić ne razume razliku između kupovine električne energije na spot tržištu (za isporuku dan unapred) i kupovine energije za isporuku u dužem vremenskom periodu, takozvanog "fjučersa".

"Cena na spot tržitu, za isporuku energije 31.12 .2021. je 'ispod sto evra', kako navodi Drakulić, dok je poslednja evidentirana berzanska cena za isporuku energije za period od 1. 1. 2022. do 30. 6. 2022. tačno 302,5 evra po megavat-satu. Iz ovog nerazumevanja čini se da proizilazi najveći deo konfuzije gospodina Drakulića, narodski rečeno, on poredi babe i žabe", izjavio je Stanić.
Dodao je da ih je Drakulić optužio da su nesposobni što nisu "videli" nadolazeću energetsku krizu u Evropi, pa sada kupuju energiju "za preko 300 evra".
 
"Priznajemo da ovu energetsku krizu, kao ni jedna elektroprivreda i gotovo cela industrija Evrope, nismo predvideli. Ostaje nejasno zašto to gospodin Drakulić nije sam predvideo, ako nam već isto zamera. Da jeste, za svoje kompanije bi kupio energiju unapred, pre rasta cena", naveo je Stanić.
 
Dodao je da je taj "nesposoban" EPS na preporuku vlade odlučio da svim privrednicima u Srbiji, uključujući i gospodinu Drakuliću, proizvod koji na tržištu vredi 302,5 evra po megavat-satu proda po netržišnih 75 evra po megavat-satu.
 
Privrednik Zoran Drakulić izjavio je za Betu da je većina privrednika u Srbiji nezadovoljna ograničenom cenom struje na 75 evra po megavatsatu, da je netačno da struja nije poskupela i da je do sada plaćao 48 evra po MWh, pa je poskupljenje električne energije za njegove firme oko 56 odsto.
 
Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po MWh bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za period snabdevanja od 1. januara do 30. juna 2022. godine.
  • Banderaš

    31.12.2021 15:49
    Ako koza laze,rog ne laze
    Uporedite svoje racune: Cena struje u Cirihu gde je prosecna godisnja zarada 85000 SFR/stanovniku:(podatci iz elektrodistrbucije Svajcarske za privatne potrosace sa potrosnjom do 100000kWh/godisnje- EKZ.ch kurs 1 SFR-110,0024 Dinara):
    Skupa tarifa:0,0781 SFR- 8,5911 Dinara
    Jeftina tarifa:0,0662 SFR- 7,2821 Dinara
  • M.D.

    31.12.2021 10:17
    I dalje je Zig najgore preduzece kojima ne može niko ništa jer su svi komplet neradnici. Dodjes pre 8 i čekaš do podne ali se niko ne pojavi. I onda kad ih svi ispljuju djavo im je kriv. Tamo su smene neminovne!
  • imei

    31.12.2021 08:57
    Sve je to lepo sto prica ovaj, jos samo da objasni zasto je cena sada ispod 100 dolara za megavat, a od januara preko 300 dolara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija