Kuzović: Vučić kontradiktornim izjavama o Rio Tintu pokušava da iznuri i sludi građane

Član Udruženja građana "Svi protiv Rio Tinta i rudnika litijuma" Duško Kuzović ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontradiktornim izjavama sluđuje građane.

Kuzović je izjavio da predsednik Vučić ili ne poznaje problematiku ili serijom kontradiktornih izjava u vezi sa Rio Tintom pokušava da iznuri i sludi građane i izazove potpunu otupelost na opasnosti, kako bi prestali da se bore za sebe.

On je kao krajnje neprimerenu ocenio Vučićevu izjavu u kojoj je predsednik Srbije pitao građane hoće li obezbediti milijardu evra koliko bi Srbija, navodno, trebalo da isplati kompaniji Rio Tinto ukoliko ne bude dozvoljena eksploatacija litijuma.
Podsetio je da je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da memorandum koji je potpisan sa Rio Tintom "nije obavezujući" i da ne postoji "nijedan obavezujući akt koji bi rekao ‘ako dođe do toga da se ne radi nešto, Srbija će platiti taj iznos'".
 
Kuzović je naveo i da je Vučić pomenuo "moratorijum na litijum" i da je dodao da je "važno da postoji moratorijum", da nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinta i da će se videti šta će biti dalje.
 
Zbog toga Kuzović naglašava da "nigde u Srbiji ne postoji usvojen Moratorijum na litijum" i da taj moratorijum traže građani, ali da ga Vučićevi "politički vojnici" u skupštinama lokalnih samouprava Kosjerić, Požega, Gornji Milanovac i Rekovac sprečavaju jer slede njegove komande.
 
Govoreći o protestima zbog namere kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra, predsednik Vučić je za Večernje novosti rekao "da su firmu u Srbiju doveli i preko Velike Britanije joj se obavezali oni koji danas pozivaju na proteste".
 
"U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinta. Šta će biti dalje, videćemo", naveo je predsednik Srbije.
  • milicica

    01.01.2022 14:39
    jesu dovele
    Ali ste vi nastavili a zasto. Jadno jeste ali i nije zbunjujuce jer su ljudi ulagali i Srbija mora vratiti ulozeno ali ako nema obavezujuceg ugovora nema ni milijarde za vracanje . Kako god krivica je na vama sto ste nastavili . Napolje Rio Tinto i kraj idemo dalje.
  • Brdar

    01.01.2022 11:23
    Brdar
    AV se sam sludeo!
  • @Caca

    01.01.2022 10:55
    Sreco, gde nestade Soros?
    Da smo mi "ostali" na vlasti hulje kao vi se ne bi cule, bilo bi vas sramota da baljezgate svoje otrcane fasisoidne Seseljeve parole ko dobri mali papagaji.
    Ali, doci ce i taj dan.
    Nadam se da cete ove godine pasti i zauvek nestati na stranice istorijskih udzbenika kao najgora izdajnicka vlast i glasaci koji su satrli "svoju" zemlju.
    A tebi zelim da konacno pocnes da radis posten posao i da zasuces te rukave te da priones na rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.