Iskopine rimskog Singidunuma iz centra Beograda završile na otpadu

Antičke iskopine rimskog Singidunuma završile su na otpadu sa šutom prilikom rekonstrukcije podruma zgrade "Trgovine" u centralnoj beogradskoj Ulici Vuka Karadžića 6.

I dok investitor, firma Koto – odbacuje odgovornost tvrdeći da je sve urađeno po zakonu, nadležne institucije – Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika, nezainteresovane su za ovaj slučaj, piše Danas.

Naime, pošto se rimski Singidunum, preteča današnjeg Beograda, nalazi u strogom centru glavnog grada Srbije, nadležnosti ove dve državne institucije koje se bave zaštitom srpske kulturnoistorijske baštine se tu prepliću.

Da nešto nije u redu prilikom rekonstrukcije zgrade prvi je primetio jedan prolaznik, član Srpskog arheološkog društva. Obavestio je Republički zavod za zaštitu spomenika i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda ali mu oni nisu odgovorili.
 
Na osnovu njegovih fotografija jasno se moglo uočiti da arheološki materijal, delovi keramike, odnosno grnčarije iz antičkog perioda, nije tretiran prema zakonskoj regulativi, kao i da na licu mesta nije izvršen nadzor nadležnog arheologa iz Republičkog zavoda.
 
Milica Tapavički Ilić, arheološkinja sa Arheološkog instituta, kaže za Danas da je izvesno da ispod pomenute građevine u centru Beograda leže ostaci rimskog Singidunuma.
 
"Ova zgrada se nalazi u centru nekadašnjeg rimskog Singidunuma, tačnije u neposrednoj blizini jedne od njegove dve glavne ulice, čiji se pravac uglavnom poklapa sa današnjom ulicom Vase Čarapića. Takođe, u neposrednoj blizini pomenute zgrade nalazi se Studentski trg ispod kojeg su ostaci jednog od nekoliko rimskih kupatila nekadašnjeg Singidunuma. Drugim rečima, sasvim je izvesno da se ispod zgrade u ulici Vuka Karadžića broj 6 takođe nalaze ostaci rimskog Singidunuma. Iskopavanje tog prostora bez adekvatnog arheološkog nadzora se svakako kosi sa propisima vezanim za zaštitu spomenika kulture", objasnila je Tapavički Ilić, ističući da ovo nije ni prvi ni jedini primer ignorisanja zakona koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara otkrivenih tokom građevinskih radova.
 
Opširnije na sajtu Danasa
  • Arahne

    04.01.2022 14:13
    Odgovor na post Dijasporca
    Tačno je da je 2009. godine rađena rekonstrukcija tramvajskih šina kod Francuske ambasade.
    Nije tačno da su izvođači radova naišli na ostatke nekropole.
    Nije tačno da su izvođači radova dali arheolozima 24 sata da odrade svoje posao.
    Tačna informacija glasi da su prilikom rekonstrukcije tramvajskih šina na trasi Karađorđeva - Dušanova ulica (oko 1500 m) sredinom juna 2009. godine izvođači radova iz firme Alpina naišli na ostatke arhitekture rimskog kastruma, da su obavestili o tome nadležne i da su iskopavanja trajala od 17. juna do 15. avgusta. Nakon arheoloških iskopavanja otkriveni ostaci su prekriveni peskom i geotekstilom, čekajući bolja vremena kada će biti moguća njihova prezentacija.
  • Slucaj

    03.01.2022 10:43
    @Sabahudin Omerovic
    Daj neki signal da si ironican. Iz komentara u komentar.

    Cini se da smo svi izgubili, ne samo smisao za humor, ironiju, sarkazam, satiru, sta god, vec i mogucnost medjusobnog razumevanja. Samo se medjusobno napadamo, pa makar i minusima.
  • Ahab

    03.01.2022 10:19
    Koliki je problem u recikliranoj radikalskoj bandi koja vec deceniju hara poput kuge ovim prostorima, problem je i u ljudima koji su zaposleni po institucijama.
    Pisali su sa banditima u istu tikvu, pisaju i dalje, uhvatili su se u kolo sa vragom ne cineci nista i bezbroj puta krseci sva moguca pravila, propise i zakone.
    Pod vlascu radikalskih bandita svi ti bezmudi kvazi-strucnjaci uvideli su sansu da svoje beskicmenjastvo unovce i postali su neodvojivi deo te banditske himere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija