Vulin: Vučić nas je okupio i rekao da zaustavimo ubistva u Srbiji i da sve radimo po zakonu

Srpska policija će u 2022. godini biti u rangu evropskih, poručuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
Vulin najavljuje da će vrlo brzo biti raspisan konkurs za novog direktora policije, kao i da će u 2022.godini država nastaviti da rešava stambeno pitanje pripadnika policije, kao i da će na ulicama gradova biti raspoređeno još 400 policajaca pozornika što će, smatra, doprineti većoj sigurnosti i bezbednosti građana.
"To ćemo raditi sve dok Srbija ne bude potpuno pokrivena pozorničkom mrežom. Hoću da svaki kvart ima svog pozornika da proverava šta se dešava u školskom dvorištu, da zna ko krši zakon i da pomogne da deca rastu u sigurnom okruženju. To će za mene biti najveći izazov, pored borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i moćnih klanova", poručuje ministar.
 
Ističe da načelnike policijske uprave ne ceni po tome da li su, kako kaže, presekli neku kriminalnu grupu, već koliko su bezbedne ulice u njihovim gradovima.
 
"Važno je šta je načelnik policije u Beogradu, Novom Sadu ili Šapcu učinio da ti gradovi budu mirni i sigurni, da je na ulicama manje džeparenja, manje razbojništva, krađe kola, vršnjačkog nasilja. Za mene je to mera svih stvari", ističe Vulin.
Navodi da je klan Belivuk-Miljković srušen inicijalnim radom sedam operativaca koji su, kaže, uz nekoliko funkcionera MUP-a bili prvi prsten koji je "krenuo na klan" i da su predstavnici Evropola čestitali na, kako su naveli, 'razbijanju najsurovije kriminalne organizacije u Evropi'".
 
"Ponosan sam na svakog od njih, kao što sam i na ulogu predsednika Aleksandra Vučića koji je okupio tih sedam operativaca i još nekoliko funkcionera, uključujući mene i Bratislava Gašića, i rekao nam: 'Imate svega nekoliko meseci da zaustavite ubistva u Srbiji, da ovaj užasni klan privedete pravdi i da sve radite po zakonu'", kaže Vulin.
 
Kako navodi, nije zadovoljan brzinom promena u sferi zakonodavstva, a to što nije donet Zakon o policiji smatra ličnim porazom i najvećim neuspehom u 2021.godini.
 
"Zakon o policiji je dobar i kvalitetan, morao je da bude donet, ali nažalost, morali smo da razmišljamo o širem kontekstu i o tome da bi taj zakon bio povod za demonstracije, koje su posle bile samo ekološke, a trebalo je da budu antipolicijske", navodi Vulin.
 
Na pitanje da li će taj zakon biti donet u 2022.godini, Vulin kaže da to zavisi od birača i njihovog odgovora na izborima 3. aprila i da se to tada neći ići u skupštinsku proceduru.
 
"Nećemo nikom da dajemo povod za nove proteste bez obzira što je taj zakon potreban", navodi ministar, a kao jedan od razloga što zakon nije donet vidi u, kako kaže, snažnom pritisku različitih organizacija da se srpskoj policiji 'vežu ruke' i da se ostavi bez tehnološke podrške koju ima većina policija u svetu.
 
On, međutim, veruje da će, ko god da bude ministar policije posle 3. aprila, morati da usvoji Zakon o policiji.
 
Prioritet je, kaže, i poboljšanje materijalnog statusa pripadnika policije, a osim povećanja plata od sedam odsto od 1. januara, policajci mogu da računaju da će država i u 2022.nastaviti da rešava njihovo stambeno pitanje.
 
Oko 8.000 pripadnika MUP-a prijavilo se za rešavanje stambenog pitanja, a zaključno sa prošlom godinom taj problem rešilo je 2.275 pripadnika policije.
 
"Vojska je imala projekte planske stambene izgradnje, a policija to nikada nije imala i zato je za policiju ovo veliki iskorak. Očekujem da ćemo nastaviti i povećati stanogradnju u ovoj godini. Najveći pritisak je u Beogradu i Novom Sadu, što je očekivano, ali i u unutrašnjosti ljudi sve više vide svoju budućnost i žele da ostanu", kaže Vulin.
  • Imre

    09.01.2022 10:50
    Niko da se zapita
    Niste otkrili sva ubistva i radnje oko ubistava grupe Belivuka,zasto su ta ubistva izvrsena,sem mlevenja mesa,jesuli bubrezi,srce,jetra postedjeni.
  • M

    09.01.2022 10:45
    Genije
    Zbog Vulina na akumulatoru pise da tecnost nije za pice.
  • miki

    09.01.2022 10:05
    blesimetar
    Vulin- Toma Mona /mrtva trka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija