Đerlek: Četvrta doza vakcine nam je evidentno potrebna

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što njena efektivnost opada sa pojavom novih sojeva.

"Bez obzira na to što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza", rekao je Đerlek za Blic.

On je istakao da Komitet za imunizaciju, kao najstručnije telo u našoj zemlji sastavljeno od najvrsnijih virusologa, imunologa i epidemiologa, razmatra tu mogućnost.

"Vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima i verovatno će i u našoj zemlji, u zavisnosti od epidemijske situacije, Nacionalni komitet doneti najbolju odluku", kazao je Đerlek.
 
Prema njegovim rečima, za sada još ništa nije odlučeno, ali se o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme. On je ukazao i na to da su buster doze neophodne zbog toga što svaki novi soj smanjuje efikasnost vakcina, dodavši da je veoma važno što postojeće vakcine još dobro reaguju na nove sojeve.
 
Đerlek je podsetio da su Portugal i Danska imali 80 i 85 odsto ljudi sa primljene dve doze, ali su kasnili sa trećom, zbog čega su imali pune bolnice kada je prestalo dejstvo druge doze.
 
"Za razliku od nas, oni nisu na vreme počeli sa trećom dozom. Verujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju četvrtom dozom i koje će biti populacione grupe, a verujem i da ćemo u ovoj godini uspeti da završimo priču sa korona virusom", zaključio je Đerlek.
  • Nikola

    06.01.2022 00:02
    Mogu da se složim da mi vakcinama samo činimo medveđu uslugu i da time samo ubrzavamo opstanak korone među nama.


    Prihvatli vi ili ne,sojevi će biti rezistentni na postojeće vakcine bez obzira što su to vakcine još iz vremena SARSA 2013godine,bilo kakva modifikacija vakcina neće biti delotvorna za najvažnije uloge u ovoj epidemiji a to je da zaustavi širenje virusa i da za 4 meseca imamo kraj epidemije,ili sporadične slučajeve.


    Tačno je da se vakcine NIKADA ne davaju tokom epidemije,tačno je da se vakcine daju po kilažama,po bolestima ljudi,tačno je da treba biti posebna opremljena prostorija za vakcinaciju.
  • klempo

    05.01.2022 13:47
    supruga i ja primićemo obavezno i četvrtu turu vakcine.
    /
    mi smo vakcinisani tri puta, ali od 20-tog novembra prošle godine njakamo se da dobijemo digitalni zeleni sertifikat.
    I to nikako ne ide. Na tri pošte u Novom Sadu službenice probale 8 puta i ništa.
    20 puta pokušao od kuće iz euprave i servis pukne.
    Drugima ide , nama nikako.
    Pisao email vamo-tamo , Batut i drugi, ODGOVORA NEMA.
  • Zdravko

    05.01.2022 12:03
    Ponovo pišem
    Pošto mi niste prethodno mišljenje postovali, molim da ovu benignu rečenicu dozvolite.
    "POŠTO NE USPEVA PRVA, MOŽDA USPE DRUGA, AKO ONA NE USPE DA ZAUSTAVI, MOŽDA ĆE 99-TA".
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.