Batut: Karantin za bliske kontakte skraćen sa 14 na 10 dana

U Srbiji je skraćen karantin sa 14 na 10 dana, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".
Batut: Karantin za bliske kontakte skraćen sa 14 na 10 dana
Foto: Pixabay

Agencije su prethodno prenele da se skraćenje karantina odnosi na kovid pozitivne pacijente, ali su u Batutu za Euronews Srbija precizirali da se period skraćenja izolacije odnosi na bliske kontakte.

"Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte COVID-19 slučajeva sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja", navodi se u saopštenju Batuta.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem je nulti dan.
 
Karantin se može prekinuti nakon 7. (sedmog) dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku. Uzorak za PCR test se može uzeti najranije 6. (šestog) dana od početka karantina.
 
Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).
 
Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa COVID-19 slučajem su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine, dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti COVID-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.
  • Jelena

    16.01.2022 12:32
    Kovid
    Takodje imam kovid niko me nije obavestio u ambulanti koliko traje izolacija 14 ili 10 dana? Hvala
  • Mačka

    11.01.2022 22:42
    Prva gradjana
    Dobar dan,ili dobro veče .Imam jedno pitanje kako poslodavac moze da smanji karantin sa 14 dana na 10 dana?? Imam koronu i lepo na sajtu intituta Batut piše da je skraceno samo za bliske kontakte... Ne razumem šta sada??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija