Danas blokade saobraćajnica u Srbiji zbog Rio Tinta, Novosađani izlaze na auto-put

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za danas nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.
Danas blokade saobraćajnica u Srbiji zbog Rio Tinta, Novosađani izlaze na auto-put
Foto: 021.rs

Okupljanja počinju uglavnom oko 13 časova, a poznato je nekoliko lokacija. U Novom Sadu najavljena je blokada auto-puta Beograd - Subotica, a okupljanje je u 12.30 časova, kod parkinga Mega Rode, neposrednu uz saobraćajnicu.

Osim toga, blokade će biti i na sledećim lokacijama: Vrbas i Kula – skup ispred Vitala, Beograd – kod Sava centra, Topola – Pešački prelaz kod magistrale, Loznica - na raskrsnici ispred Šepačkog i zaobilaznog puta, Čačak - kod Preljine i put Požega - Kosjerić kod Pjeska.

Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar" poručio je da se blokade nastavljaju i da građani neće odustati sve dok Rio Tinto ne ode iz Srbije. 
 
Iz Ekološkog ustanka za Novu najavljuju da će od 15. januara protesti i blokade biti radikalniji, ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu. Podsećaju da su krajem decembra dali rok Vladi da do Božića stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime građana Srbije potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji.
 
"Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora odmah da stane. Ukoliko predsednica Vlade to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta", naveli su iz Ekološkog ustanka. 
 
U Novom Sadu će po prvi put biti blokiran auto-put. Jedan od organizatora protesta Miran Pogačar kaže da Novosađani izlaze na ulicu sa jednim zahtevom, a to je da se ukine Uredba Vlade Srbije za projekat Jadar i da Rio Tinto ne može ništa da kopa u Srbiji.
 
"Krajem decembra bili smo u poseti Gornjim Nedeljicama, mestu gde je život stao. Među razrušenim kućama bez krovova i prozora dali smo obećanje narodu Jadra da ćemo učiniti sve da im se nasilno oteti životi što pre vrate. Ne zanimaju nas izmišljene milijarde evra. Ne zanimaju nas nikakvi dogovori", poručio je on.
  • Djura

    08.01.2022 15:41
    Ladovina
    Kisnite ko vas šiša...
  • Bilo bi

    08.01.2022 13:16
    Vrlo depresivno
    Da je Nole sada prelomio pa salje familiju Djokovic nama u pomoc! Kasno Marko na Kosovo stize!
  • pajo patak

    08.01.2022 13:12
    @Medo
    a na Medo-e poslati brenere i tri u red.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija