Ko su apstinenti u Srbiji i kako mogu da utiču na rezultat izbora?

Uoči predstojećih izbora u Srbiji ponovo se dovodi u fokus priča o apstinentima i njihovom uticaju na rezultat izbora.
Ko su apstinenti u Srbiji i kako mogu da utiču na rezultat izbora?
Foto: 021.rs

O apstinentima se govori uglavnom iz vizure opozicije, ali ono što jeste pitanje je - koliko su apstinenti zaista okrenuti jednoj političkoj opciji i kakva je zapravo njihova orijentacija i mogućnost da utiču na izborni rezultat.

Sagovornici portala Euronews Srbija ističu da bi, kada je reč o broju apstinenata, pre svega trebalo uzeti u obzir broj realnih birača u odnosu na broj upisanih u birački spisak, te onda govoriti o broju apstinenata. Takođe, kako naovde sagovornici ovog portala, uvek postoji određen procenat, od oko 10 odsto birača, koji ni u kom slučaju neće izaći na izbore, ali da apstinenti generalno mogu biti podstaknuti činjenicom o prelomnoj ulozi i velikim promenama.

Ipak, najpre bi trebalo objasniti koje sve grupe apstinenata postoje, a onda govoriti o o određenim mitovima kada su oni koji ne izlaze na izbore u pitanju.
 
Ko su sve apstinenti?
 
Pre svega, apstinente možemo podeliti na prinudne i dobrovoljne. Uz to, može se govoriti o grupi potpuno apolitičnih ljudi.
 
"Postoje prinudni apstinenti, oni koji iz različitih razoga ne mogu da ispune biračko prvo, žive u inostranstvu ili su van svog mesta glasanja, imaju administrativne probleme, to su dakle objektivni razlozi", objasnio je za Euronews Srbija Bojan Klačar, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).
 
Sa druge strane, ipak, ima onih koji nisu objektivno sprečeni, već ne žele da glasaju.
 
Mitovi o apstinentima
 
Kada je reč o onima koji ne izlaze na glasanje, najčešće se priča u kontekstu značajnog broja glasova koji se predviđaju opoziciji i koji bi eventualno promenili rezultate glasanja, piše Euronews Srbija. 
 
Prema navodima stručnjaka i dostupnim podacima od prethodnih godina, situaciju bi treblo posmatrati objektivnije i uvideti da situacija nije baš takva.
 
"Od preko više od šest miliona upisanih birača, imamo oko 5,5 miliona pristunih, ako negde oko 3,6 miliona izađe ostane mali krug glasača u koji možete da uđete i koji možete da motivišete", kazao je za Euronews Srbija Dejan Bursać iz Instituta za političke studije.
 
Da je broj apstinenata manji nego što se pretpostavlja navodi i Dušan Vučićević, navodeći da je izlaznost oko 70 odsto, ako se uzme realan broj birača.
 
"Kad pogledamo zvanične podatke o izlaznosti vidimo da je izlaznost u padu, ali se promenila istruktura stanovnika, tj. promenio se broj onih koji u Srbiji žive. Dakle, ako imate izlaznost od 55 odsto, kako je bilo nekih proteklih godina, to je otprilike 70 odsto realnog biračkog tela", navodi Vučićević.
 
Kako je rekao, od tih preostalih 30 odsto koji ne izlaze na izbore, 10 odsto je onih koji nikada ne glasaju i ništa ih na to neće naterati jer su potpuno nezainteresovani za politička dešavanja.
 
Takođe, postoje mitovi o apstinentima koji se ne tiču samo broja ljudi, već se govori i o njihovoj orijentaciji i homogenosti. Naime, uvreženo mišljenje je da su apstinenti grupa koja bi eventualno bila opredeljena samo za jednu političku opciju. Međutim, situacija je suprotna, te među apstinentima ima vrlo različitih stavova i ne bi sa sigurnošću bili "baza glasova" jedne opcije, gledano iz vizure opozicije.
 
"Drugi mit je da je to homogena grupa u svojim ideološkim uverenjima, ali to istraživanja ne pokazuju - apstinenti su vrlo disperzirana grupa u kojoj nema te homogenosti da pripadaju jednoj političkoj opciji ili bloku. Među njima postoji neka vrsta proporcionalne distribucije ili zastupljenosti svih onih stranaka koje inače izlaze na izbore", navodi za Euronews Srbija Bojan Klačar.
 
O podeli glasova govori i Dejan Bursać, navodeći da su u nekim zemljama rađena istraživanja sa apstinentima i da je zaključeno da je među njima "manje više jednaka podela glasova koju već imate".
 
Ipak, tačna uverenja onih koji ne glasaju mogu samo da se pretpostavljaju i izvlače iz nekih drugih anketa, jer se prilikom istraživanja javnog menjanja uoči izbora izjašnjavaju upravo kao apstinenti.
 
Takođe, ono u čemu su oni koji prate istraživanja saglasni, a o čemu se takođe govori u javnosti,  jeste da izlaznost raste sa godinama i da je među apstinentima dosta mladih ljudi.
 
"Među mladima ima dosta apstinenata, niska izlaznost je među tom grupom od 18 do 30 godina. Prirodno, to jesu ljudi koji su protiv autoriteta i bili bi protiv vlasti, ali problem je što su oni protiv svakog autoriteta i izvesti njih na izbore je dosta težak poduhvat, to je tako u skoro celoj Evropi", kazao je za Euronews Srbija Dejan Bursać sa Instituta za političke studije.
 
Prelomni momenti motivišu apstinente
 
Ipak, u nekim trenucima može doći do veće izlaznosti odnosno motivacije većeg dela apstinenata i vidljivog uticaja na ishod izbora.
 
Kako navode sagovornici Euronews Srbija, to se događa u trenucima koji se vide kao prelomni, kao što su mogućnost smene vlasti ili neke velike krize, kao i onda kada se radi o pitanjima koja nisu samo politička.
 
"Apstinente bi mogla da motiviše neka vrsta izbora koji se smatraju sudbonosnom i prelomnim, da u društvu imate neku ključnu podelu, koja bi ljude koji su nezainteresovani za politiku odvukla na birališta, to se dešava u slučajevima kada nisu samo politička već i identitetska pitanja. Takođe i približavanje broju glasova vlasti i opozicije, ta mogućnost promene vlasti bi delovala sudbonostno, kao što je bilo 2000. godine", rekao je Vučićević.
 
Priču u celosti čitajte na sajtu Euronews Srbija.
  • aga

    10.01.2022 08:48
    mare
    čestitam mare vidi se da si veoma obrazovan , menjati stalno vlast pa čemu onda izbori ... pa koliko vas ima tako netalentovanih...
  • Sara

    09.01.2022 23:54
    Tehnički neizvodljivo
    Ne mozemo na referendum, kovid pacijenti su u porastu, posebno u Novom Sadu gde je večina primetno i sve glasnije protiv SNS.Da verujem u teorije zavere , mislila bih da nas neko namerno zaražava, čim se malo glasnije pobunimo .Haos
  • Mare

    09.01.2022 22:26
    Samo treba što češće menjati vlast i biće bolje sigurno. Ne dati nikom da ostane duže od jednog mandata! Nije bitno ko, samo menjati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.