Pošta kršila zakon, sklopila 1.818 ugovora o privremenim poslovima

Čak 1.818 ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sklopila je Pošta Srbije tokom 2020. godine.
Pošta kršila zakon, sklopila 1.818 ugovora o privremenim poslovima
Foto: 021.rs
Ovi ugovori trajali su duže od 120 radnih dana, a neki i tokom cele godine. Time je, utvrdila je revizija - prekršen Zakon o radu. Uz ovu utvrđenu nepravilnost, Državna revizorska institucija, utvrdila je i nepoštovanje zakona u postupcima javnih nabavki, ali i otkrila nekontrolisane putne naloge u slučajevima kada su članovi kabineta direktora i deo poslovodstva koristili službena vozila Pošte.
Javno preduzeće Pošta Srbije je u svojim završnim računima za 2020. upisalo 140.235.312  dinara na ime troškova naknada po ugovorima za rad van radnog odnosa i troškova po osnovu ostalih naknada građanima.
Najveći deo ovog iznosa – iznad 90 miliona dinara – isplaćen je po osnovu 1.818 ugovora za angažovanja na privremenim i povremenim poslovima.
 
U te poslove, kako DRI navodi u izveštaju objavljenom poslednjeg dana 2021. godine, spadaju sortiranje i otprema pošiljaka u međunarodnom saobraćaju, prijem, priprema i dostava poštanskih pošiljaka, ispomoć kod prijema, pripreme i dostave svih vrsta komercijalnih pošiljaka, preuzimanje, otprema i evidencija prispelih zaključaka i razrada zaključaka i prispelih pošiljki, prijem, priprema i dostava svih vrsta ekspres pošiljaka, manje složeni poslovi prijema i dostave poštanskih pošiljaka komercijalnih i ostalih usluga i slično.
 
"Ugovori o privremenim i povremenim poslovima su zaključivani u skoro svim radnim jedinicama Pošte. Poslovi nisu bili privremenog karaktera i uglavnom su trajali duže od 120 radnih dana, a najčešće tokom cele godine. Po tom osnovu  preduzeće je obračunalo naknadu u iznosu od 95.990.573 dinara i isplatilo iznos od 90.998.152 dinara što nije u skladu sa članom 197 Zakona o radu", ukazali su državni revizori.
 
Rad na određeno
 
Nepravilnosti su utvrđene i kod broja ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ali i ugovora na određeno vreme  tokom 2020. godine.
 
"Broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažovanih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u toku 2020. godine bio je veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu", istakao je DRI.
 
Šta je s ostalim ugovorima
 
Preduzeće je u finansijskim izveštajima za 2020. godinu iskazalo troškove naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora u iznosu od 42.349.985 dinara, a koji se odnosi na plaćenu zakupninu po ugovorima o zakupu zaključenim sa fizičkim licima.
 
Kada je reč o troškovima naknada, Pošta je članovima Nadzornog odbora (ukupno ih je pet) isplatila ukupno 4.062.849 dinara, u skladu Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za rad u nadzornim odborima javnih preduzeća.
 
Javne nabavke
 
Ovo javno preduzeće je u 2019. i 2020. godini sprovelo 872  javne nabavke, čija je ukupna ugovorena vrednost iznosila 6.991.253.536 dinara, što je oko 59,5 miliona evra.
 
"Od ukupno sprovedenih postupaka nabavki u 2019. i 2020. godini, u 366 postupaka čija je ugovorena vrednost iznosila 2.602.420.641 dinar, u konkursnoj dokumentaciji nisu određene stvarne količine predmeta javne nabavke, već okvirne količine na osnovu kojih su zaključeni ugovori. Analizom podataka uočeno je da nabavke u kojima su količine izražene okvirno čine 41,97 odsto od ukupnog broja sprovedenih postupaka", navodi DRI u izveštaju.
 
Za 18 postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti u iznosu od 416,71 miliona dinara Pošta Srbije nije dokumentovala način na koji je, na osnovu podataka prikupljenih u postupku ispitivanja i analize tržišta, utvrđena procenjena vrednost, utvrdili su državni revizori.
 
Javno preduzeće Pošta Srbije nije postupilo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama tokom 2019. i 2020. godine u još postupaka: u jednom, vrednom više od 255 miliona dinara, nisu poštovana interna akta preduzeća, u drugom vrednom 38,22 miliona dinara nije urađena ocena prihvatljivosti ponude u odnosu na procenjenu vrednost.
 
"U jednom postupku vrednost ugovora povećana je za 49,72 miliona dinara kroz izmenu jedinične cene na način koji nije bio predviđen ugovorom i produženjem roka važenja ugovora, a da nisu bili ispunjeni uslovi za njegovu izmenu", ukazali su  državni revizori.
 
Ko je koristio službena vozila
 
Pošta Srbije nije u završnim računima dokazala da su službena vozila korišćena u poslovne svrhe.
 
"Prilikom korišćenja službenih automobila od strane članova kabineta direktora i određenog dela poslovodstva, preduzeće nije vršilo kontrole u pogledu urednog popunjavanja putnih naloga, kojima bi se potvrdilo da su vozila korišćena u poslovne svrhe", ukazali su revizori.
 
DRI u izveštaju detaljno navodi uočene nepravilnosti pri korišćenju službenih automobila. 
 
Tako, na primer, za vozilo škoda rapid, koju je koristio zamenik direktora u funkciji ekonomskih poslova i nabavki , revizori su utvrdili "izuzetno veliki broj kilometara u lokalu" tokom tri perioda u 2020. godini, kada je, kako se navodi, na relacijama Beograd - lokal beleženo i do 300 kilometara dnevno.
 
Kod četiri automobila - dve honde i dve škode, "ne postoje dokumenta kog člana kabineta direktora su vozili uneti vozači".
 
"U najvećem broju naloga uneto je samo početno stanje kilometar sata prvog dana perioda i stanje kilometar sata poslednjeg dana perioda, bez unošenja međustanja na dnevnom nivou", navode revizori.
 
Dve honde akord i škoda superb navode se kao vozila koje je koristio tadašnji v.d. direktor Pošte (podsetimo, to je tokom revidiranog perioda bila Mira Petrović). Ni o tome ne postoji predviđena evidencija.
 
"Uneti su podaci samo za početno stanje kilometar sata prvog dana perioda i stanje kilometar sata poslednjeg dana perioda, bez unošenja međustanja na dnevnom nivou. Za putovanja van Beograda nema naloga za službena putovanja", utvrdili su državni revizori.
 
Uredne evidencije su utvrđene samo u slučaju prevoza poštonoša i u svrhe sastanaka, obuka i pravnih poslova u slučaju jedne škode oktavije i jedne škode rapid.
  • Aja Vasil

    11.01.2022 21:23
    Post Express
    Dakle, pljačkaju nas od 2020. godine, od kada je zavladao Covid-19. Nemaju dovoljno osoblja, ljudi naručuju sve preko neta, dostava je od 250-300 dinara, a onda zatekneš papirić u sandučetu (uz SMS poruku, sa brojem telefona koji je uvek iskuljučen) da imaš pošiljku i da je možeš podići u pošti... Te stoga, već više od dve godine naplaćuju uslugu koju ne pružaju, pa sad vi vidite koliko su para ukrali od građana Srbije!!!!! I nikom ništa. Čak su na moje žalbe i proteste, službenici pošte rekli da nisam jedina, da su obavestili centralu ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor na to pitanje... divno! U bilo kojoj drugoj iole normalnoj državi, vratili bi sve uzete pare za neisporučenu uslugu!!! SRAMOTA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.