Predsednik, premijerka i ministri glasali i pozvali građane da podrže promene Ustava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije glasali su jutros na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.
Predsednik Vučić je, posle glasanja, izjavio da veruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.
 
Vučić je rekao da su promene važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o  ulaganjima u Srbiju. 
Brnabić je navela da je glasala da sudstvo bude nezavisno a tužilaštvo samostalno.
 
"Glasala sam kako bi pred sudijama svi bili jednaki i kako se sudije više ne bi birale po opštinskim odborima, kako više nikad ne bismo morali da gledamo ono što su 2009. godine zvali reformom a bila je politička čistka, kada je 837 sudija u jednom danu ostalo bez funkcije zato što su bili politički nepodobni", kazala je premijerka.
Biračko pravo iskoristio je i ministar odbrane Nebojša Stefanović.
 
On je na Instagram profilu pozvao građane da podrže predložene promene Ustava u cilju, kako je naveo, jačanja nezavisnosti pravosuđa, samostalnosti tužilaštva i budućnosti Srbije.
 
Poziv građanima da podrže promene Ustava uputila je i ministarka pravde Maja Popović. 
 
Ona je pozvala građane da u što većem broju izađu na referendum i, kako je rekla, podrže "jačanje vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva". 
 
Na referendumu je glasala i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović koja je ocenila da bi usvajanje predloženih promena Ustava "ojačalo nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva". 
 
"Promene su važne radi nas samih, ne samo radi daljeg napretka Srbije na putu evropskih integracija. Izađite na referendum i glasajte po svojoj savesti, mišljenju i ubeđenju", navela je ministarka. 
  • desvves

    16.01.2022 17:03
    crvenkapa u klompama
    Pa ko normalan može tebe ili vas sve zajedno da podrži???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.