Popović: Srbija da gradi nuklearnu elektranu

Ministar zadužen za tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je nuklearna energija "najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije" i zato Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu.
Popović: Srbija da gradi nuklearnu elektranu
Foto: 021.rs
Popović je naveo da bi time Srbija obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti.
Popović je u obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za 50 odsto, saopšteno je iz njegovog kabineta.
"Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna", kazao je Popović dodajući da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane.
 
Izgradnja nuklearne elektrane značajno bi doprinela i povećanju zapošljavanja, jer kako navodi, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.
 
Ranije danas ministar je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji.
 
Popović je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine, a da će centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen, sve potrebne terapije koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u zemlji. 
  • darko

    19.01.2022 10:38
    nuklearka
    Mislim da je Grčić kec u rukavu za nuklearku (seća se čovek da su mu nekad u OŠ pre 50 godina pričali o tome. (stručan do bola), kao Maja , glavna za nuklearnu energiju u Srbiji.
  • Budjoni

    19.01.2022 00:35
    Majka Muju bi dašiša na struju
    Zašto uvek kosa bega sa tako pametne glave. Valjda zbog fisije mozga.
  • Leka

    18.01.2022 22:03
    Može, ali da Gršić bude direktor, pa da nas kolektivno ozrači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.