Poznato kako će se ići u školu: Mlađi osnovci od ponedeljka u klupama, ostali kombinovano

Od ponedeljka 24. januara, učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od 5. do 8. razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom.
Poznato kako će se ići u školu: Mlađi osnovci od ponedeljka u klupama, ostali kombinovano
Foto: Pixabay

Međutim, biće podeljeni u dve grupe, saopštio je Tim za škole Ministarstva prosvete.

Za učenike srednjih škola nastava će se odvijati prema kombinovanom modelu.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera", rekao je ministar Branko Ružić.
 
On je naveo da će Tim za škole pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.
 
Za vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica, naglašavaju u Ministarstvu.
 
Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.
 
"Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite", navodi ministarstvo.
 
Prema podacima iz nadzora, u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 3.074 (0.4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2.8 odsto.
  • v

    20.01.2022 22:17
    Stvarno ne znam kakvim pustim školama pričate. Kod moje dece u školi nema bolesnih djaka ni nastavnika. Ako su situacije u školama toliko različite trebali su nastaviti sa semafor modelom. Zašto sad svi sad prelaze na onlajn a zaraza je visoka samo u nekim školama? A posle će biti obrnuto.
    Deca opet ništa neće naučiti, a jednako će se zaražavati jer nastavljaju da se druže, idu na sportove, jezike i sl, roditelji i deca iz vrtića i dalje donose koronu u porodice. Onlajn škola neće uticati na tok epidemije, ovo je samo paravan za nesposobnost u odlučivanju.
  • @komentatorske zlice

    20.01.2022 16:30
    Verovatno niste razmišljali da neki procenat obolele dece može da završi sa upalom pluća? Da neka deca čak završe u bolnici sa neizvesnim posledicama? Da je bolje sprečiti i izbeći takve slučajeve? Da je ovaj virus sistemski i da će se tek ustanoviti da li ostavlja trajne posledice? Dakle treba razlučiti paniku od opreza.
    Deca još lakše prepoznaju glupost.
  • Isto roditelj

    20.01.2022 15:06
    @PVB
    Naravno da zna, pa on je pustio. Verovatno je dobio i malo časti da se pravi lud. Inače nastavnica je reklamirala zimovanje preko onlajn učionice u kojoj drži nastavu. Deca pričaju da ko ide sa njom na zimovanje i letovanje ima peticu zagarantovanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.