VIDEO Brnabić: Ukinut projekat Jadar, stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji - gotovo je

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit.
Takođe, ukinute su dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto". "Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli", rekla je premijerka.
Ranije danas kompanija "Rio Tinto" saopštila je da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat Jadar.
Kako je rekla premijerka, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta Jadar i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.
 
"Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika", rekla je premijerka.
 
Ona je podsetila da je Vlada dobila zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to zahtevi koji su predati 12. januara 2022.
 
Premijerka je zakazala za danas sednicu Vlade Srbije na kojoj je trebalo da bude potvrđena njena ranija izjava da za nekoliko nedelja Rio Tinto više neće biti u našoj zemlji. Današnja sednica vlade i premijerkina objava nije odvratila aktiviste od protesta koji je najavljen za večeras u 19 časova ispred Predsedništva Srbije.
 
Podsećamo, dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra kompaniji Rio Tinto, nakon čega bi i sam projekat trebalo da bude okončan ističe u subotu 22. januara.

  • pajo patak

    21.01.2022 13:17
    davno rekao
    Reichsminister Jozef Goebbels: hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.
  • Ulični hodač

    21.01.2022 10:34
    @Remus
    Osnivaju Rio Dinara-Drina-Dunav.
    Bravo!
    Postoje javno dostupni podaci koje je ova ista vlada objavila na site-u ministarstva Rudarstva i energetike a Birn obradio:
    https://birn.rs/zlatna-groznica-da-li-nicu-novi-rudnici-u-zasticenim-podrucjima/
    Zamislite kada bi se SNSovci, botovi i patriJote obrazovali i informisali ta gde bi nam bio kraj....
  • Darko

    21.01.2022 10:24
    @Koviljka

    Smirite se, slosice vam se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.