Eksperti UN: Zabrinuti smo zbog sumnji o prinudnom radu vijetnamskih radnika u Srbiji

Eksperti UN za ljudska prava izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada grupe od oko 400 vijetnamskih radnika, za koje se navodi da su žrtve trgovine ljudima u Srbiji.
Eksperti UN: Zabrinuti smo zbog sumnji o prinudnom radu vijetnamskih radnika u Srbiji
Foto: Pixabay
Prema dobijenim informacijama, osam kompanija, uključujući vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske kompanije registrovane u Srbiji, navodno je umešano u ozbiljna kršenja ljudskih prava vijetnamskih radnika.
 
"Duboko smo zabrinuti da su ovi radnici migranti možda bili žrtve trgovine ljudima u svrhu prinudnog rada i da žive i rade u užasnim uslovima u Srbiji, uz ozbiljnu opasnost po svoje živote i zdravlje", navodi se u saopštenju.
Dodali su da su veoma zabrinuti i zbog navoda da organizacijama civilnog društva nije dozvoljen pristup lokacijama na kojima su radnici smešteni radi pružanja pomoći.
 
"Partnerstvo i saradnja sa civilnim društvom, uključujući sindikate, nevladine organizacije i branioce ljudskih prava, od suštinskog su značaja za osiguranje zaštite žrtava trgovine ljudima", piše u saopštenju.
Eksperti UN su pozvali vlade Srbije, Vijetnama i Kine da obezbede da preduzeća koja se nalaze na njihovoj teritoriji ili posluju pod njihovom jurisdikcijom poštuju ljudska prava svih radnika.
 
"Ovo uključuje ne samo preduzeća koja se oslanjaju na migrantsku radnu snagu, već i agencije za zapošljavanje", naveli su.
 
Takođe su istakli obaveze preduzeća da polažu dužnu pažnju kako bi osigurali da prava svih radnika budu zaštićena, bez diskriminacije, uvažavajući posebne potrebe i prava radnika migranata.
 
Eksperti su uputili pisma na adrese osam preduzeća koja su umešana u ozbiljne optužbe za kršenje ljudskih prava u vezi sa ovim slučajem, podsećajući na njihove obaveze prema "Vodećim principima UN o poslovanju i ljudskim pravima".
 
U saopštenju se navodi da su eksperti UN-a u kontaktu i sa srpskim, vijetnamskim i kineskim vlastima.
 
Specijalni izvestioci su deo onoga što je poznato kao specijalne procedure Saveta za ljudska prava UN-a. Specijalne procedure su najveće telo nezavisnih eksperata u sistemu UN za ljudska prava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.