Popović: Početak izgradnje Nuklearnog centra možda ove godine

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je da će Nuklearni centar za medicinu i industriju, čija je izgradnja najavljena, biti naučno-istraživački reaktor.
Naglasio je da se Centar neće koristiti u energetske svrhe.
 
Popović je za televiziju Prva rekao da je u Srbiji enormno povećan broj onkoloških bolesti, a razvojem nuklearnih tehnologija za medicinu, dijagnostiku i lečenje država želi da uhvati korak sa ostatkom sveta.
"Ovaj centar nije za energetsku primenu. Ovaj centar je za primenu u mirnodobske svrhe. Pre svega, koristiće se za dijagnostiku, odnosno proizvodnju radiofarmaceutika koji će se koristiti za dijagnostiku i lečenje onkoloških obolenja", kazao je Popović.
Kada je reč o industriji, istakao je, da će se tu proizvoditi poluprovodnici, kojih, prema njegovim rečima, nema na svetskom tržištu.
 
"Pre svega silicijuma, a takođe koristiće se i za dijagnostiku velikih neutronskih motora - avionskih, železničkih...", objasnio je ministar.
 
Naglasio je da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14, ali da su svi stari preko 40 godina i naglasio da će ta ustanova u Srbiji biti u potpunosti moderna i bezbedna.
 
Popović je istakao je da se nada da će izgradnja tog centra početi do kraja 2022. i dodao da bi trebalo da traje četiri - pet godina.
 
Kazao je da smatra da bi u budućnosti Srbija trebalo da ima svoju nuklearnu elektranu, koja bi obezbedila "najjeftiniju i najčistiju energiju".
 
"Ali to je proces od jedno 15, 20 godina od danas, realno od današnjeg dana, kada bi se postigao konsenzus u Srbiji. Ove stvari ne treba koristiti u dnevno političke potrebe. Ovo su stvari o kojima treba najeminentniji stručnjaci da razgovaraju", rekao je Popović.
  • Fica

    24.01.2022 15:53
    Ovaj neki naucnik za mlacenje prazne slame i lapanje narodnih para?
  • pajo patak

    24.01.2022 14:39
    Поповичу
    gde su vakcine iz Torlaka ?
  • Djuri

    24.01.2022 14:33
    Vrli novi svet
    Svaki politicar vuce zakone na svoj biznis,Jedan hoce rudnik,drugi fabrike,treci oruzje,cetvrti medije,peti telekomunikacije,ovaj Nuklearku.To nije samo kod nas tako,i to bi bilo u redu da nije preterano i protivno interesu ekonomije i javnog zdravlja zemlje.Izabrani ste da vodite zemlju a ne da namestate zakone i biznise za tudju i licnu korist.Nazalost glasanjem i eventualnom promenom stranaka i politicara na vlasti nista se nece promeniti bitno.Resite stabilnost snabdevanja energije zemlje!Imate ugalj koji jeste prljav,ali imate ga.Nuklearna energija je najopasnija po zivotnu sredinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.