Turinski: Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, stolara i drugih zanatlija, već ih uvozimo

Miloš Turinski iz Infostuda rekao je da osim IT sektora gde će deficit kadrova vladati i narednih pet godina, zanati su takođe deficitarna zanimanja u Srbiji.
Turinski: Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, stolara i drugih zanatlija, već ih uvozimo
Foto: 021.rs
Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, automehaničara, stolara, napomenuo je Turinski.
Privreda se oporavlja, to potvrđuju i podaci iz prošle godine o rastu broja oglasa za posao, tvrdi RTS. 
Na portalu "Poslovi infostud" u ponudi je bilo čak 61 odsto više oglasa u odnosu na 2020. godinu. Poslova je sve više, ali je zato kandidata sve manje.
 
Turinski za RTS kaže da je u godinama pre pandemije bio stabilan rast oglasa za posao iz godine u godinu koji je uvek iznosio od 30 do 35 odsto.
 
"Godinu smo završili rekordno sa preko 67.000 oglasa za posao. Sa druge strane, naše tržište postaje sve deficitarnije, a borba za kadrovima sve veća", istakao je Turinski.
 
Prema njegovim rečima, prosek onih koji konkurišu za svaki posao od ovih 67.000 je 57, dok je proteklih godina taj broj bio i 100 Kaže i da ljudi više neće da konkurišu kod bilo kog poslodavca. Naveo je primer, da ako imate 100 oglasa za posao, a 10 nude dobre uslove i visoku zaradu, svi će konkurisati kod ovog poslodavca koji nudi bolje uslove.
 
"Kada pričamo o Srbiji najtraženiji je sektor trgovine i prodaje i od strane poslodavaca, ali i od strane kandidata. Prošle godine se najviše tražila administracija, IT, mašinstvo, elektrotehnika. Ali tražile su se pozicije poput magacionera i vozača", napomenuo je Turinski.
 
Kako je rekao, ako pogledamo šta su poslodavci najviše nudili, a sa druge strane gde su kandidati najviše konkurisali, podudaraju se želje.
 
"Srbija postaje deficitarna, već uvozimo radnu snagu. Osim IT gde će deficit vladati i narednih pet godina, deficitarni su i zanati, kuvari, konobari. Na tržištu nema ni frizera, automehaničara, stolara", napomenuo je.
 
Sudeći po onome što se na početku godine vidi, ističe da će i 2022. godina biti dosta dobra za sve građane koji traže posao.
 
Savetovao je i mlade i roditelje da se dobro informišu pri izboru zanimanja.
 
"Zanati su zapali u neki plan B, pa i C. Mladi ne žele da se bave ovim zanimanjima jer misle da nisu dovoljno vredna. Međutim, to su zanimanja koja mogu da im donesu budućnost, stabilan i siguran posao, a i visoku zaradu", rekao je Turinski.
 
Napomenuo je da smo godinama učeni da treba da se završe fakulteti kako bi se lakše došlo do posla, a situacija je sada suprotna, više se traže kadrovi sa srednjom stručnom spremom nego sa višom ili visokom stručnom spremom.

Teme

POSAO
  • Strucno

    30.01.2022 16:42
    Ajde sto ne zelim da radim ovde, ali vise ni ne zelim da zivim. Ne zelim da gledam te ljude, neke mrgude za gazde i nezahvalne korisnike usluga. Kad bolje razmislim zgadio mi se ovaj narod, i to sa dobrim razlogom. Nigde manje drzave a vise sujete i praznog inata.
  • Š

    25.01.2022 17:35
    Š
    Koliko vidim i čujem za 10 godina,nejćemo imati više naroda a kada nema naroda nema ni države! Sve što nas je snašlo po meni je zasluženo! Eto vam Srpski nacionalizam i nebeski narod! Zbogom Smrdijooooo!
  • 025

    25.01.2022 11:17
    @Slobodna Srbija
    Zao mi te ako mislis da ce se nesto promeniti ako kradikali odu :-)) jako zao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.