Rio Tinto na čekanju do aprilskih izbora, pa vlast menja odluku?

U diplomatskim kuloarima se spekuliše da će Evropska unija "ohrabrivati Vladu Srbije da ne odustaje od projekta iskopavanja litijuma", objavio je Demostat.
Rio Tinto na čekanju do aprilskih izbora, pa vlast menja odluku?
Foto: 021.rs

Takođe se se procenjuje da "ako otpor javnosti bude masovan i ukoliko bude uticao na rejting vladajuće SNS, onda nema ništa od otvaranja rudnika u Jadru".

Sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne "zatvaraju zauvek vrata eksploataciji litijuma", ali tako da se prilikom eksploatacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda.
Pošto je Rio Tinto osetljiva izborna tema, svakako da Vlada u naredna dva meseca neće donositi odluku o dodeli novih dozvola ovoj kompaniji. Sve u vezi s navedenim projektom biće na čekanju do 3. aprila, odnosno do održavanja izbora, kažu nezvanično izvori Demostata govoreći o narednim potezima vlasti u vezi sa spornim iskopavanjem litijuma u Srbiji.
 
Sagovornici Demostata napominju da ne postoje garancije da će srpski zvaničnici odustati od započete saradnje sa pomenutom britansko- australijskom korporacijom, čija reputacija na svetskom nivou je, podsetimo, sporna i nimalo zavidna.
 
"Ukoliko aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, dobije potrebnu većinu glasova na predstojećim izborima, imaće na raspolaganju još jedan mandat od četiri godine, a to je dovoljno vremena da se među biračima zaborave nepopularne odluke poput saradnje sa Rio Tintom. Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana", objašnjavaju izvori Demostata.
 
Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, još uvek nema "kritične mase" za rušenje aktuelne vlasti, "ali protesti obaraju rejting naprednjaka i povecavaju broj nezadovoljnih".
 
"Zapravo, protesti takođe utiču i na preraspodelu podrške unutar opozicionog bloka, jer će zeleni u ovim okolnostima sigurno dobiti veći procenat glasova na aprilskim izborima nego što bi to bio slučaj da ne postoji projekat Rio Tinto", preciziraju sagovornici.
 
Izvori Demostata iz diplomatskih krugova u SAD tvrde da će i Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne "zatvaraju zauvek vrata iskopavanju litijuma u Srbiji, ali tako da se prilikom eksplotacije vodi računa o poštovanju ekoloških standarda". Kako se objašnjava, američka administracija smatra da je litijum "razvojna šansa za Srbiju".
 
Podsetimo, prema pisanju Dojče velea, u Evropi se trenutno ne proizvodi litijum za baterije, a "80 odsto isporuka dolazi iz Kine", tako da Evropska komisija i nemačka vlada imaju zajedničku strategiju za izgradnju značajnih proizvodnih kapaciteta za baterije u Evropi. 
 
Podsetimo, Vlada Srbije donela je na sednici održanoj 20. januara odluku o prekidu saradnje s kompanijom Rio Tinto.
 
"Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji", izjavila je premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade. Navedenom odlukom ukinuta je i uredba o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksplotacije i prerade rude jadarit (kombinacija litijuma i bora). Brnabić je u ponedeljak 24. januara u izjavi medijima ponovila da je "apsolutno stavljena tačka" na Rio Tinto u Srbiji, ističući da "niko drugi nije tražio pravo da istražuje litijum".
 
S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS 12. januara da je, prema njegovom mišljenju, bilo bolje da se "donese moratorijum na iskopavanje litijuma, kako država ne bi gubila novac". Na taj način Vučić je indirektno potvrdio ranija saznanja Demostata objavljena u tekstu pod naslovom "Srpska vlast razmišlja da stavi moratorijum na eksplotaciju litijuma".
 
Detaljnije čitajte na sajtu Demostata na OVOM LINKU.
  • Kole

    26.01.2022 08:43
    Lilu
    Posljednja dva komentara: samo vam fali jos mišolovka i jedno 10 medija sa nacionalnom frekvencijom. Ta priča sa privrednim rastom, jel to onada o ceni goriva i skoku inflacije, infrastruktura nije privreda, davanje beneficija strancima a ne domaćim proizvidjačima nije ekonomski rast. Prodaja rudnih bogatstava nije sposobnost već izdaja. Ponavljači
  • Pa

    26.01.2022 08:15
    Pa
    Pa to svi znaju!!! AV ceka da dobije izbore u Aprilu i sve munjevito da zavrsi! Zato se spremaju neredi i protesti!!! Bice ovo vrelaaa godina zbog izbora i jos mnogo cegaaa!!!!
  • Dr patak

    26.01.2022 05:47
    Stvarno ste vi iz čuj koje sile demostata dijabole.sad znate šta će biti ako bude,tumačite snove ili bacate pasulj pa znate.
    Mani te se ludaka žute smrdljive logike.Koje ste vi budaletine.strasno
    Vucko car....smyzacemo vas misevi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija