Postkovid savetovališta uskoro u apotekama širom Srbije

Farmaceutska komora Srbije pokrenula je program postkovid savetovališta i u narednom periodu ona bi trebalo da budu dostupna građanima u apotekama širom Srbije.
Postkovid savetovališta uskoro u apotekama širom Srbije
Foto: 021.rs
Direktorka Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić rekla je za RTS da 80 odsto od preko 1.600.000 do sada inficiranih u Srbiji potencijalno može da ima neki od postkovid simptoma i da im treba pomoći.
"Iz našeg okruženja i iz literature koju pratimo vidimo da veliki broj ljudi nije ni shvatio da su neki od simptoma koje imaju u vezi sa kovidom19", kaže Šipetić.
Navodi da su se neki potpuno zatvorili jer misle da se samo njima nešto strašno desilo i promenilo u životu jer imaju problem sa pamćenjem ili je počela da im opada kosa.
 
"Hteli smo da tim našim pacijentima pružimo podršku i pomognemo im u situacijama u kojima farmaceut može svojim savetom da im pomogne", objasnila je Šipetić.
 
Kaže da je pilot projekat počeo 5. decembra onlajn edukacijom kojoj su prisustvovali farmaceuti iz različitih gradova u Srbiji.
 
"Oni su imali priliku da vide šta su osnovni klinički simptomi dugotrajnog postkovid sindroma i da nauče na koje načine mogu da pristupe pacijentu i pomognu da se smanji intenzitet simptoma, kao i kako da prate stanje pacijenta", kazala je Šipetić i dodala da su posle toga farmaceuti krenuli da pružaju uslugu.
 
Ona je navela da će 5. februara biti skupljeni rezultati, kako bi se videlo da li nešto treba izmeniti ili prilagoditi uslovima rada u apotekama, nakon čega će usluga biti omasovljena, kako u privatnim tako i u državnim apotekama.
 
Prema njenim rečima, postoji segment koji farmaceuti mogu da pokriju, ali oni treba da budu i pomoć koja će raditi trijažu i poslati kod lekara pacijente kada je to neophodno.
 
"Ne bih nikada preuzimala ulogu lekara. Postoje stanja koja podrazumevaju da morate otići kod lekara, ali farmaceuti će moći da daju preporuku", rekla je Šipetić.
 
Istakla je da za takve vrste usluga, koje podrazumevaju bavljenje pacijentima 15 ili 20 minuta, nema dovoljno farmaceuta, zbog čega treba animirati i nove generacije. 
  • Mikica

    27.01.2022 12:20
    Nije bas tako
    U apotekama ne rade samo farmaceuti..puno njih se prekvalifikovalo u farmaceuta i radi..kakvu oni edukaciju meni da pruze kad mi ddimer celu godinu skace...
    Drugo u apoteci lek za bebu...farmaceut je razblazio alkoholom..da li dalje ima sta da se kaže...
  • Prodavacice iz apite

    26.01.2022 10:59
    Zamisli komora nesto radi pored skupljanja harača za članarinu i slanja opomena i tužbi.Sve pilot do pilot projekta,a kvalitetnog farmaceuta više nema u apoteci da pruži osnovni savet.Da li direktorka zna kakva je struktura zaposlenih u apotekama?Da li je resen taj osnovni problem?
  • Vladiimir

    26.01.2022 10:25
    Uzas
    Samo jos treba farmaceuti da nas lece i savetuju oko bolesti, boze sacuvaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.