Smanjena kazna vozaču koji je u Nišu na trotoaru usmrtio dvojicu pešaka

Apelacioni sud u Nišu smanjio je kaznu Nemanji Stamenkoviću (20) sa sedam na šest godina zatvora.
Smanjena kazna vozaču koji je u Nišu na trotoaru usmrtio dvojicu pešaka
Foto: 021.rs
Stamenković je osuđen zato što je automobilom na Bulevaru Medijana u tom gradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su na trotoaru stradali Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).
Portparolka Apelacionog suda Snežana Milošević saopštila je da je Apelacioni sud delimično usvojio žalbu branioca i to u delu odluke o krivičnoj sankciji.
"Stamenkoviću je ostala mera zabrana upravljanja motornim vozilom 'B' kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnicu", kazala je Milošević.
 
Objašnjeno je da je Apelacioni sud cenio utvrđene olakšavajuće okolnosti na nešto drugačiji način u odnosu na Osnovni sud, u smislu odredbi zakona koji regulišu odmeravanja kazne.
 
"Apelacioni sud je ocenio da je kazna zatvora od šest godina adekvatna i učinjenom delu i učiniocu", rekla je Milošević.
 
Nesreća na Bulevaru Medijana dogodila se 4. januara 2021. godine.
 
Tokom sudskog procesa koji je vođen u Osnovnom sudu u Nišu ustanovljeno je da je Stamenković vozeći automobil "audi A6 Quatro", brzinom od 131 kilometar na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 kilometara na sat, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake. Od siline udarca dečak je preleteo preko dva metra visoke ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Ilić ubrzo preminuo u niškoj bolnici.
 
U toku sudskog postupka okrivljeni je negirao krivicu i tvrdio da mu je pozlilo u vožnji zbog čega je privremeno izgubio pamćenje.
 
Međutim, veštaci su ustanovili da je bio potpuno svestan i da pati od manjka empatije i "autentičnog osećaja krivice".
 
Neposredno pre izricanja presude Stamenković se obratio porodicama stradalih i izvinio im se.
 
Presuda Apelacionog suda je pravosnažna, na nju postoji mogućnost izjavljivanja samo vanrednih pravnih lekova koji ne odlažu njeno izvršenje.
  • Dana

    28.01.2022 21:49
    Pravde nema u Srbiji
    SRAMOTA!
  • D

    26.01.2022 20:04
    .
    6 godina za 2 života...
    Rešiće karma.
  • Ma

    26.01.2022 19:49
    Orden mu dajte! Kakva kazna i bakraci.
    Sram vas bilo, da vas sram bude na ovakvoj "presudi"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.