Samostalni sindikat Zastava oružje: Loše upravljanje, rasipničko trošenje i ogromni gubici

Samostalni sindikat fabrike "Zastava oružje" izrazio je neslaganje predlogom Ministarstva odbrane da na mesto razrešenog člana Nadzornog odbora postavi Amira Osmanagića.
Samostalni sindikat Zastava oružje: Loše upravljanje, rasipničko trošenje i ogromni gubici
Foto: Youtube (RTV Kragujevac, Screenshot)

Osmanagić je bio na tom mestu više od dve godine, kada je došlo do "potpunog razaranja fabričkog sistema", a dug narastao na više od 40 miliona evra. U saopštenju sindikata se navodi da je Skupština društva "Zastava oružje" AD 21. januara razrešila predstavnika Ministarstva odbrane u Nadzornom odboru Slobodana Čikirića

Predloženi Osmanagić je bio član Nadzornog odbora od marta 2017. do oktobra 2019. godine.

Iz sindikata su naveli da je Osmanagić vraćen u Nadzorni odbor iako je sa predsednikom Nadzornog odbora Ivicom Marjanovićem više od dve i po godine upravljao fabrikom, kada je i došlo do potpunog razaranja fabričkog sistema zbog stalnih smena izvršnih direktora i nižeg rukovodećeg kadra koje je sprovodio Nadzorni odbor.
 
"U tom periodu su napravljeni ogromni gubici, dug fabrike je narastao za preko 40 miliona evra i dok su dugovi narastali, a prilivi se smanjivali, Nadzorni odbor se bavio odobravanjem sponzorstava kroz visoke novčane iznose pojedincima i društvima van fabrike, kupovani su stanovi, odobravane stipendije za školovanje, otpisivane kamate dužnicima, a bavio se i nabavkom zaštitne opreme po duplo skupljim cenama od tržišnih...", saopštio je Samostalni sindikat fabrike.
 
Naglašeno je da rasipničko trošenje fabričkih para u prošlosti danas onemogućava puno finansiranje proizvodnje zbog čega se kriza u fabrici ispoljava kroz nedostatke mnogih resursa za potrebe procesa proizvodnje.
 
"Zarade u fabrici 'Zastava oružje' AD su niže od republičkog proseka i među najnižim su u Odbrambenoj industriji Srbije", naveli su iz sindikata.
 
Istaknuto je i da Nadzorni odbor ništa nije preduzeo po pitanju konverzije dugovanja, zbog čega se fabričko poslovanje opterećuje enormnim kamatama u iznosima od više stotina miliona dinara.
 
"Radnici fabrike 'Zastava oružje' odlaze u penziju bez povezanog staža, dok je neplaćanje doprinosa krajem 2019. i 2020. godine doprinelo da radnice na porodiljskom odsustvu ne primaju punu platu", saopštio je sindikat.
 
Sindikat je više puta zahtevao od Ministarstva odbrane i Vlade Srbije da se zbog teške situacije u fabrici, štetnih odluka i izgubljenog ugleda, smeni Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora, ali Ministarstvo odbrane odbija zahteve sindikata za razgovor na tu temu, zbog čega se fabrički problemi sve više gomilaju.
 
"Sindikat će zahtevati i insistirati na odgovornosti za učinjena dela protiv fabričkih interesa i interesa radnika fabrike", zaključeno je u saopštenju sindikata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.