VIDEO: Škola osnovcima preporučila video koji ih poziva da "izaberu carstvo nebesko"

U beogradskoj školi "Vlada Aksentijević", osnovcima mlađeg uzrasta preporučen je animirani film koji poziva decu da "izaberu carstvo nebesko i pođu putem jasenovačkih mučenika i boraca sa Košara".
Kako je na sajtu škole saopšteno, zbog trenutne epidemiološke situacije, Savindan nije bilo moguće obeležiti u prostorijama škole.
 
Kako piše nova.rs, kao zamena za školsku priredbu, osnovcima starijeg školskog uzrasta preporučena je, putem linka, biografska priča o Svetom Savi, dok je onima mlađeg uzrasta ponuđen animirani film sa spornim porukama.

Kratkometražni film, čiji je deo sniman na radionicama u okviru pravoslavne veronauke i časova srpskog jezika u Ljubljani, prikazuje romantizovani životni put prvog srpskog arhiepiskopa. 

U poslednjoj četvrtini filma, deca, u ulozi naratora, podsećaju gledaoce na jasenovačke mučenike i heroje sa Košara, spominjući da je put Svetog Save put biranja carstva nebeskog umesto carstva zemaljskog.
 
"Izabrati carstvo nebesko je krilatica koja je upućena i nama danas od strane Svetoga Save i svih Srba koji su se nje pridržavali. A onome ko je prihvati, cela vojska srpskih svetitelja, od Svetoga Save, pa do danas, pomagaće na njegovom putu", navodi se u filmu.
 
 
Na Jutjubu se navodi da je film nastao uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova – uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.
 
Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt s predstavnicima škole, ali niko se nije javljao na telefon.

Komentari 107

  • Srboljub

    02.02.2022 16:59
    Uskliknimo s gađenjem
    Višedecenijska klerikalizacija društva koje samo po teškim optimistima može biti zvana "desekularizacija", uporno istrajavanje SPC da se utka svojim retro svetonazorima u svaku rupicu preostalu od nekadašnjih režima, beznadežno slaba država personifikovana politikantima bez vizije za XXI vek, ali sa punom svešću da im vezivanje za Kler donosi značajan rejting u verujuščem stadu, ta lepljivo atraktivna etnofiletistička logoreja o istovetnosti/determinisanosti vere i nacije, brojne krstače King-Kongovskih gabarita okačene na brdima i ćuvicima, pa nam Srbija iz vazduha liči na ogromno groblje... I brojni drugi primeri koji upućuju da je Ustavom, u članu 11, zajamčena sekularnost Države samo beznačajan nevažeći skup slova čine naslov opravdanim.
  • Miloš

    02.02.2022 08:57
    Hvala Bogu
    Ovo je nešto najlepše što je moglo da se snimi/napravi. Toliko istorije u par minuta. Najsmešnije je što pojedine osobe pišu komentare od nekoliko rečenica, misleći da će tako dati sebi na značaju i postaviti sebe iznad istorije Sv. Save i svih Srba. Ponosim se što sam Srbin, što nosim slavno ime. Ponosan što sam deo nebeskog naroda. Hvala portalu 021 na ovom članku.
  • Луцифер

    01.02.2022 23:31
    Не знам ко је луђи... Ови што бирају царство небеско или они што бирају ког су пола...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.