Srbija će otkupiti rezidenciju bivše SFRJ u Bernu za 7,7 miliona švajcarskih franaka

Bila jednom jedna zemlja, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Nema je više, ali dosta toga još ima da se podeli.
Srbija će otkupiti rezidenciju bivše SFRJ u Bernu za 7,7 miliona švajcarskih franaka
Foto: Pixabay
Savet ministara BiH je doneo Odluku o zajedničkoj prodaji objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku za 50 miliona dolara, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države naslednice bivše države, kao i odluku da Srbija otkupi rezidenciju SFRJ u Bernu od preostale četiri države sukcesora za 7,7 miliona švajcarskih franaka.
Savet je istovremeno upoznat sa informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtu kupoprodajnog ugovora "Residential Contract of Sale", koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.
"Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cenu u iznosu od 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je poslednja ponuđena cena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrednost nekretnine je ranije procenjena na 30 miliona američkih dolara", saopšteno je iz Saveta ministara, preneo je sarajevski portal Klix.
 
Dodali su da je udeo Bosne i Hercegovine 15 odsto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara. Takođe, na isti način će se izvršiti i raspodela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku.
 
Savet ministara je na predlog Ministarstva spoljnih poslova doneo odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu.
 
Podseća se da je ranije Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cenu Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švajcarskih franaka.
 
Kako je Srbija, navodi se, jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900 švajcarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija).
 
Donošenjem ove dve odluke omogućava se nastavak sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rešavanja pitanja raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Teme

sfrj
  • mimi

    01.02.2022 10:40
    Kome li su je namenili da mi je znati !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija