Objavljen poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije, nakon toga poziv građanima

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za lokalne samouprave za energetsku efikasnost, koji će trajati 15 dana.
Objavljen poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije, nakon toga poziv građanima
Foto: Pixabay
Ministarka Zorana Mihajlović je pozvala lokalne samouprave da se prijave.
"Nakon toga će opštine i gradovi raspisati svoje javne pozive za građane i preduzeća koja će raditi zamenu stolarije. Svi koji žele da zamene svoju stolariju neka se jave na te javne pozive, novca ima dovoljno. Ministarstvo je ove godine obezbedilo 250 miliona evra samo za zamenu stolarije i solarne panele", rekla je Mihajlović gostujući na K1 televiziji.
Dodala je da su i lokalne samouprave u svojim budžetima, takođe, obezbedile novac za ovaj posao.
 
Ministarka je podsetila da je visina subvencije 50 procenata i da će u najnerazvijenijim opštinama ministarstvo učestvovati sa 70 procenata sredstava u zameni stolarije.
 
"Razgovarali smo sa centrima za socijalni rad da za socijalno ugrožena domaćinstva, koja su i energetski siromašna, mi pokušamo da jednim delom učestvujemo u zameni stolarije. Ukoliko budemo uspeli to i da uradimo, na nacionalnom nivou uspećemo da uštedimo proizvodnju jedne termoelektrane, a to je 15-20 procenata naše potrošnje", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je da za Srbiju to znači da može da ima mnogo manju emisiju štetnih gasova i da bude na nivou onih država koje polako kreću da postanu energetski nezavisne.
 
Podsetimo da Grad Novi Sad, odnosno Gradska uprava, nije konkurisao na prvi javni poziv istog ministarstva za zamenu stolarije 2021. godine. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u junu 2021. je za 021.rs rekao da Grad najverovatnije nije konkurisao jer uprava nije imala pripremljenu dokumentaciju, a umesto pravog objašnjenja iz uprave, Novosađanima je odgovorio gradski odbor SNS.
  • Georgina

    03.02.2022 10:29
    zamena stolarije za opstinu Al
    Kome da se obratim za zamenu ulaznih vrata i prozora u opstini Alibunar .
    Jer u opstini niko nista nezna u vezi stolarije .
  • Sanela

    02.02.2022 21:57
    Dali svi imaju pravo za stolariju. Ja imam na kuci stare prozore jos uvek one drvene. Mesto zrenjanin je u pitanju
  • Miroslav

    02.02.2022 14:28
    Zamena stolarije
    Živim u Sremskim Karlovcima koji su opština ,nisu obezbedili novac za prethodni konkurs za zamenu stolarije.Interesuje me da li će sada konačno biti izdvojena sredstva da bih konkurisao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija