Usvojena strategije o razvoju civilnog društva i Romima i Romkinjama

Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva za period 2022 - 2030. kao i Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.
Usvojena strategije o razvoju civilnog društva i Romima i Romkinjama
Foto: 021.rs
Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji se obezbeđuje pravni i insitucionalni okvir neophodan organizacijama civilnog društva, kako bi delovale nezavisno i nesmetano i bile podstaknute za veće učešće u reformskim procesima, saopšteno je posle sednice vlade.

Cilj Strategije je da se obezbedi veće uključivanje civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima i unapredi transparentno finansiranje i održivost civilnog sektora, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je cilj te strategije da poveća učešće organizacija civilnog društva u socio-ekonomskom razvoju i delovanje u skladu sa načelima održivog razvoja, kao i da obezbedi veće učešća tih organizacija u procesu evropskih integracija.
 
"Vlada Srbije prepoznala je važnost usvajanja Strategije s obzirom da je razvoj civilnog društva neophodan za političku stabilnost i ekonomsku i socijalnu koheziju u svim modernim demokratskim društvima", navodi se u saopštenju.
 
Predviđeno je obrazovanje Saveta Vlade Srbije za razvoj i saradnju sa civilnim društvom koji će biti zadužen za praćenje sprovođenja Strategije i načina izveštavanja o postignutim rezultatima. U saopštenju je navedeno da će Savet činiti jednak broj predstavnika državnog i civilnog sektora, a da će o rezultatima sprovođenja obaveštavati vladu.
 
Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji se zasniva na međunarodnim aktima i nacionalnom propisima koji se odnose na oblasti obuhvaćene ovim dokumentom. To su pravda i zaštita ljudskih i manjinskih prava, uključivanje i jednakost Roma i Romkinja u društvo, jednakost i nediskriminacija, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravlje, socijalna zaštita i građanski status.
 
"Opšti cilj Strategije je unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, i postizanje veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva", navela je vlada.
 
Strategija obuhvata ciljeve koji se odnose na unapređenje participacije Roma i Romkinja u svim društvenim procesima, obezbeđivanjem pune uključenosti u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.
 
Obuhavata i "povećan pristup kvalitetnom i održivom zapošljavanju, kao i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, poboljšanje uslova stanovanja i jednak pristup Roma i Romkinja pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.