Sindikat obrazovanja Srbije traži dodatno povećanje plata

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić zatražila je danas od premijerke Ane Brnabić i ministara prosvete i finansija Branka Ružića i Siniše Malog hitan sastanak u vezi sa platama.
Sindikat obrazovanja Srbije traži dodatno povećanje plata
Foto: Pixabay
U suprotnom, iz ovog sindikata najavljuju da će preduzeti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk.
Ilić je ukazala na to da zbog neuređenosti, netransparentnosti i nepravednosti sistema plata zaposlenih u javnom sektoru i odlaganja primene platnih razreda, država nije pokazala dobru volju da realno sagleda problem zaposlenih u obrazovanju, koji su dovedeni na granicu opstanka.
"Usvajanje Zakona o budžetu za 2022. godinu i planirano povećanje plata sedam odsto za zaposlene u prosveti, ostavilo je prosvetne radnike bez realnog povećanja plata, pa kad se tome pridodaju inflacija i porast cena životnih namirnica i energenata za 20 odsto jasno je da su zarade zapravo još manje", kaže Ilić.
 
Sindikat od Vlade traži dodatno povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovnom sistemu za još 15 odsto do kraja 2022. i da im do marta bude isplaćena novogodišnja nagrada.
 
Sindikat zahteva i da se izjednače cene rada zaposlenih u studentskom standardu i visokom obrazovanju sa cenom rada u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu, isplatu naknade za topli obrok i regres za sve zaposlene, kao i da im se omoguće povoljniji uslove za kupovinu stanova (model kao za vojsku i policiju i mlade bračne parove).
  • Zasto povecanje

    12.02.2022 11:16
    Privatni sektor
    U privatnom sektoru su plate oguljene, a mi drzimo na grbaci ne samo svoje porodice, penzionere nego i vas iz privatnog sektora. Vase povecanje opet ide preko nasih ledja, dosta vise.
  • Neko

    03.02.2022 21:47
    iz privatnog sektora
    Ja radim u privatnom sektoru zahtevan posao sa ekvivalentnom strucnom spremom. Posto se inflacija i poskupljenje zivotnih namirnica i energenata odnose i na mene, i moje kolege i ja ocekujemo 25% vecu platu. Kada se trazeni procenat povecanja obezbedi u privatnom sektoru, onda ce i drzava moci da poveca platu drzavnim sluzbenicima. Da tada se ne solidarisemo sa vasim zahtevima, kao sto se ni vi ne solidarisete sa nama niti ostatkom drustva u kome zivite.
  • Nemanja

    03.02.2022 21:28
    Prosvetari
    Izdržite još dva meseca i tempirajte štrajkove sa totalnom obustavom nastave za kraj marta i početak aprila. Probajte da se ikako koordinišete sa drugim sistemima (GRAS, npr..), nek prvorođeni ima totalni štrajk u vreme izbora. Zahtev štrajka treba da vam bude minimum 1000 evra neto za punu normu/fond časova. Ne procenti, proseci i pi**e ma*****e, 1000 evra mesečno je minimum minimuma za normalno PREŽIVLJAVANJE (ne "život"), dakle, ne na hlebu i podriguši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija