Usvojen amandman o raspodeli novca iz javnih izvora za troškove izborne kampanje

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije danas je jednoglasno usvojio amandman na član 21 Predloga zakona o finansiranju političkih aktivnosti.
Usvojen amandman o raspodeli novca iz javnih izvora za troškove izborne kampanje
Foto: 021.rs
Usvojen je amandman kojim se menja visina udela pri raspodeli novca iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.
 
U Predlogu zakona trenutno stoji da se sredstva iz člana 20 ovog zakona, odnosno novca iz javnih sredstava, raspoređuju u visini od 35 odsto u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.
 
Danas usvojenim amandmanom, udeo od 35 odsto, menja se udelom od 40 odsto.
Ova sredstva uplaćuju se predlagačima kandidata u roku od pet dana od dana donošenja odluke kojom se utvrđuje lista kandidata, ukoliko su položili izborno jemstvo.
 
Poslanici su takođe prihvatili i da se promeni visina udela na osnovu koga se dodeljuje preostali deo sredstava iz  javnih izvora.
 
Amandmanom se tako, umesto dosadašnjih 65 odsto, predviđa raspodela 60 odsto sredstava podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana donošenja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.
Sredstva za izbornu kampanju iz javnih izvora raspodeljuje ministarstvo nadležno za poslove finansija, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.
 
Na sednici Odbora jednoglasno je prihvaćen i amandman na član 28 tog Predloga zakona, koji predviđa da se rok za predaju godišnjeg izveštaja o finansiranju političkog subjekta.
 
Na osnovu amandmana, umesto do 15. aprila, taj rok bi se produžio do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.
 
Dva amandmana na član 25 i jedan na član 26 nisu prihvaćeni.
 
O svim privaćenim amandmanima izjasniće se i poslanici Skupštine Srbije a Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti nalazi se na dnevnom redu 16. vanrednog zasedanja parlamenta, koje je u toku.
  • Nenad

    04.02.2022 15:51
    Koja organizovana banda?
    Zato ih se toliko i prijavljuje iako nemaju ni teoretske šanse, ali zgrnuće pare poreskih obveznika.
    Delimično pokriće može dobiti samo pobednik, ostali fuck off.
  • Besni građanin

    04.02.2022 13:55
    Plaćam ono što neću
    Šta je to i njih inflacija zakačila, pa podigli iznose? Lepo, lepo, nas ne pogađa ništa, rado punimo budžet za njihovu kampanju koju vode ortaci i drugovi za debele (naše) pare. Prelivanje iz naših novčanika u njihove. Pa sada nemojte glasati za bilo koga drugog, jer su svi gori, već bili i šta sve ne. Neka nas ovi bukvalno unište.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.