Samardžić: Srbiju može skupo koštati Vučićevo dodvoravanje Kini

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je da Srbiju može skupo koštati "dodvoravanje Kini" koje je ispoljio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Iako kineski lider nije pominjao Kosovo, Vučić je podržao Kinu u najosetljivijim pitanjima, položaju Ujgura u provinciji Sinđang i u vezi sa Tajvanom. Ovih dana videćemo kakav će odgovor Zapada biti na Vučićevu podršku Kini u vezi sa tim veoma osetljivim pitanjima", rekao je Samardžić.

Vučić je, između ostalog, u razgovoru sa Si Đinpingom rekao da je Srbija "uvek čvrsto uz kineski narod po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, kao što su Sinđang i region Tajvana".
 
Samardžić je ocenio da će na Zapadu ovakav Vučićev postupak sigurno izazvati veliku zabrinutost.
"Vučićevo dodvoravanje Si Đinpingu može naneti veliku štetu ne samo njemu lično, nego i našoj državi. Nije zadatak Srbije da se u nastajućem velikom geopolitičkom sukobu SAD i Kine svrstava na bilo čiju stranu i na taj način našu zemlju izlaže agresiji druge strane", rekao je Samardžić.
 
Ocenio je da Vučićeva poseta Kini i sastanak sa kineskim predsednikom predstavlja deo predizborne kampanje u Srbiji i dodao da kineski lider "nije propustio ni ovu priliku da podrži Vučića", ali je predsednik Srbije morao da plati skupu cenu za tu podršku.
 
Početkom decembra predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz iz kineske pokrajine Sinđang, zbog bojazni da je roba u toj kineskoj provinciji proizvedena prisilnim radom i ugnjetavanjem Ujgura.
 
Prema navodima zapadnih vlada i medija, Ujguri, inače muslimani, izloženi su oštroj represiji i kršenju ljudskih prava od strane kineskih vlasti.
 
Zakon su u američkom Kongresu podržale obe partije, i demokrati i republikanci.
 
Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i želi da on bude pod njenim potpunim suverenitetom.
 
Prema kineskim istraživanjima, čak 70 odsto Kineza podržava vojno zauzimanje Tajvana, a i sam Si Đinping je u više navrata isticao nameru da se Tajvan vrati pod kineski suverenitet.
 
Sa druge strane, ogromna većina stanovnika Tajvana ne želi da budu deo Kine.
 
"Eventualni pokušaj Kine da vojno zauzme Tajvan verovatno bi doveo do velike krize, ako ne i rata. Na Zapadu, a posebno u SAD, sa velikom pažnjom se prate zbivanja u vezi sa ovim osetljivim pitanjem", rekao je Samardžić.
  • Nemanja

    07.02.2022 10:43
    @Nidza, Iznogud

    Teška šteta što vas botove koji zataškavate krađu Miloševićevaca nije strefila zaslužena terapija 99-e.
  • aga

    07.02.2022 08:58
    izgleda
    da botovske neznalice polako shvataju , koliko ih je malo .....živela Srbija !
  • Nidza

    07.02.2022 08:43
    696 @ Cifre su potpuno neuporedive, dos odnosno ds su sto maznuli sto unistili nekoliko stotina PUTA vise nego svi ostali u celokupnoj srpskoj istoriji ZAJEDNO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija