Zurof: Odavanje počasti Džaferu Devi je ruganje žrtvama nacista

Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof izjavio je Kosovu onlajn da inicijativa da se oda počast odanom saradniku nacista Džaferu Devi predstavlja ruganje žrtvama nacista.
Zurof je u odgovoru na pitanje portala povodom projekta obnove kuće Deve naveo da je on bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944. godine, za regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede "Waffen-SS", kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.
"Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat UNDP-a i Evropske unije. Sutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma Katerini fon Šnurbajn", rekao je Zurof.
Evropska unija i UNDP, zajedno sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, počeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici, a objasnili su da je cilj da taj projekat "doprinese stabilnosti i miru".
 
 
Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.