EU nenamerno stvara stabilokratije na Zapadnom Balkanu, Srbija knjiški primer

Formiranju stabilokratija na Zapadnom Balkanu doprineli su neki nedostaci strategija i politika EU u oblasti proširenja, a "knjiški primer" stabilokratije je Srbija.
EU nenamerno stvara stabilokratije na Zapadnom Balkanu, Srbija knjiški primer
Foto: Pixabay

To se navodi u novom izveštaju Holandskog instituta za međunarodne odnose Klingendejl.

EU je kroz politiku proširenja želela da ubrza demokratizaciju šestorke sa Zapadnog Balkana ali njene politike, uprkos godinama napora, nisu donele očekivane promene, ocenili su autori studije "EU kao promoter stabilokratije na Zapadnom Balkanu?".
Navodi se da je proces proširenja izgubio efikasnost i politički zamah i umesto odlučne demokratske reforme, zemlje Zapadnog Balkana polako su se razvile u stabilokratije, odnosno zemlje sa očiglednim demokratskim nedostacima koje istovremeno tvrde da rade na demokratskim reformama i nude stabilnost.
 
Kada je reč o Srbiji, ključno pitanje je što je EU vođena željom da se reši sporni status Kosova bila voljna da podrži vladu u Beogradu, ili da bar ne potkopava otvoreno njen legitimet, čak i po cenu principa fer političke konkurencije, jednakih izbornih uslova i institucionalne podele vlasti. U izveštaju se navodi da su organizacije civilnog društva eksplicitno, a godišnji izveštaj Evropske komisije implicitno, ukazali na demokratske nedostatke koji proističu iz sve veće akumulacije moći.
 
Navodi se i da je činjenica da najviši zvaničnici EU i lideri članica nikada nisu direktno ukazivali na problem. Na taj način, piše u izveštaju, EU je propustila da pošalje jasnu poruku građanima Srbije o suštinskom problemu koji je uzrok stagnacije zemlje. Dalje se navodi da nevoljnost da "imenuje i posrami" odgovorne za nedovoljne reformi čini EU "nesposobnom da prepozna i reaguje" na problem.
 
U izveštaju Klingendejla identifikuje se osam nedostataka u EU strategijama, politikama i njihovoj primeni za koje se veruje da doprinose formiranju stabilokratija. Kako se navodi, previše tehnički pristup EU pitanju proširenja ne uspeva da podstakne duboku političku i društvenu transformaciju a nedovoljno jasne definicije vladavine prava ometaju adekvatno prenošenje vrednosti Unije.
 
Mana u strategijama i politikama EU je i neadekvatno izveštavanje o napretku reformi koje "razvodnjava" političku realnost na Zapadnom Balkanu, kao i to što EU često ne reaguje na zastoje ili nazadovanje i tako prećutno podržava autokratske tendencije.
 
Ukazuje se i da EU stalno pokazuje da nije u stanju da nagradi napredak jer članice ne mogu da se dogovore,  čime šteti svom kredibilitetu. Problematičan je i pristup EU orijentisan prema liderima kojim se jačaju i legitimizuju političke elite zapadnobalkanske šestorke. Te elite, kako se dodaje, korisite podršku EU da jačaju svoju ulogu u društvu.
 
U analizi se dalje ukazuje na partijske odnose političkih porodica u EU i onih sa Zapadnog Balkana koji vode podršci stranakama iz regiona i kada se one ne ponašaju demokratski.
 
Konačno, zbog nedostatka privremenih rokova, EU nije u stanju da prati napredak reformi i poziva vlade regiona na odgovornost kada ne sprovode neophodne demokratske reforme, navodi se u analizi holandskog instituta. Analitičari su za svaku zemlju Zapadnog Balkana naveli konkretne slučajeve kako je uticaj EU nenamerno doprineo stvaranju stabilokratije a mana koje se najčešće javila u studijama slučaja jeste tehnički pristup EU procesu proširenja.
 
Kao primeri su navedeni nesposobnost EU da uskladi interese različitih etničkih grupa u BiH, strukturne slabosti Euleksa (EULEX), preterano tehnički fokus u izveštajima o napretku Severne Makedonije...
 
Analitičari holandskog instituta dali su i niz prepourka kako bi se izbeglo dalje učvršćivanje stabilokratije i ojačala uloga EU u regionu, uključujući poboljšanje izveštavanja o napretku i komunikacije sa građanima.
Takođe se navodi da EU i njene članice treba ozbiljno da razmotre preporuke za dalju reviziju procesa proširenja, kako bi se omogućila "postepena putanja pristupanja EU" za Zapadni Balkan.
 
Istovremeno bi EU mogla da ubrza angažman sa Zapadnim Balkanom van okvira proširenja, da ne bi izgubila kontrolu u regionu podložnom sve jačoj konkurenciji velikih sila, preporučuje se u studiji Klingendejla.
  • acika

    10.02.2022 09:14
    haha
    Holandija osvedočeni prijatelj petooktobaraca , davila ih ko zmija žabe , sve su jadni ispunjavali , dobili su (a mi sa njima) samo poniženja ! holandija , kolonizatorska sila i dalje bi onako bolesna , da prodaje mu.a za bubrege , ali došle patriotske , napredne , sposobne snage, kojima klečanje nije modus operandi kao bivšem režimu !
  • .

    10.02.2022 07:20
    U politici, naročito visokoj politici, ne postoji NEnamerno, slučajno, ups, propust, previd, greška...

    I ono što deluje i što predstave kao tako, nije tako.

    EU ima ogroman aparat za analiziranje i odlučivanje. Ne odlučuje 1 osoba koja jadna ne zna šta će pre...
    EU, nažalost, podržava ovakav režim jer joj odgovara ovakvka nekakva osnovna stabilnost i odugovlačenje sa reformama i Kosovom jer joj trenutno ne trebaju siromašne, nesređene državice.
    To odgovara i našem režimu.

    Ko misli da u velikoj politici ima grešaka, vara se. Ne mrze se SAD i S.Koreja ili Iran baš samo zbog ideologije. Mrze se i jer mržnja i ivica sukoba kreira poslovne prilike i prilike za bogaćenje s jedne i diktatorsko vladanje sa druge strane.
    Nije Rusija odmetnik i inadžija opet samo zbog ideologije i ideala, ne, ona se ovako ponaša jer i Zapadu i njoj odgovara da smo na korak od novog hladnog rata jer to stvara mnoge prilike.

    Tako i u našoj nesrećnoj politici... vlast i opozicija se ne mrze baš toliko koliko se predstavlja... jedni drugima trebaju, a narod se deli i loži.

    EU ovime posredno podržava loše stanje u državi, ali za to smo pre svega krivi mi.
    Da se sutra većina otrezni, osvesti, razmisli... da odjednom postanemo narod koji misli, umesto što se samo inati... da se normalizujemo... vrlo brzo bismo postali i normalna zemlja i ušli u EU da koristimo beneficije.
  • 3OPAH

    10.02.2022 07:04
    Pa neka onda promene sve funkcionere i promene taktiku. Ali kad bi to bilo slučajno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija