Delu opozicije predložen sporazum o međusobnom nenapadanju

Oko 60 javnih ličnosti dostavili su jednom broju opozicionih partija, koje definišu kao demokratske i stranke građanske orijentacije, predlog sporazuma.
Delu opozicije predložen sporazum o međusobnom nenapadanju
Foto: 021.rs

Njegovim potpisivanjem bi se obavezali da se tokom predizborne kampanje neće međusobno napadati, da će isticati zajedništvo u cilju smene aktuelne vlasti, zajednički vrštiti kontrolu izbora, kao i da po završetku izbora neće ulaziti u bilo kakvu saradnju ili koaliciju sa strankama iz aktuelne vlasti ili njima bliskim.

Predlog sporazuma je, kako prenosi Nova.rs upućen Stranci slobode i pravde, koaliciji Moramo, Pokretu slobodnih građana, Građanskom demokratskom forumu, Novoj stranci, Demokratskoj stranci, kao i Narodnoj stranci, Socijaldemokratskoj stranci i drugima, a potpisivanje je predviđeno je za 17. februar.
Od budućih potpisnika Sporazuma zahteva se da bezrezervno podrže kandidata za predsednika iz redova demokratske opozicije koji, kako očekuju, bude ušao u drugi krug predsedničkih izbora, kao i da se obavežu da će podržati kandidata za premijera, odnosno gradonačelnika one potpisnice Sporazuma, odnosno koalicije, koja na izborima, kako navode, ostvari najbolji izborni rezultat.
 
Takođe, od budućih potpisnica Sporazuma traži se da nakon, smene aktuelne vlasti obezbedite uslove utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinili pripadnici aktuelne vlasti,garantovati nezavisnost pravosuđa, da će bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti pripadnika bivše vlasti, kao i da će bez odlaganja obustaviti sve štetne projekte koje je inicirala ili sprovela u delo aktuelna vlast.
 
Na kraju, od svih budućih potpisnika Sporazuma zahteva se da se jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije.
 
Među potpisnicima predloga ovog sporazuma su između ostalih Goran Marković, Dušan Petričić, Dejan Atanacković, Dragoljub Bakić, Srđan Dragojević, Vesna Rakić Vodinelić, Vida Petrović Škero, Dubravka Stojanović Rodoljub Šabić, Aida Ćorović...
  • ZOZONE

    12.02.2022 00:57
    ..... u mozak
    Dogovaraju se o nenapadanju od kako je AV dosao na vlast. Probajte jos koju deceniju da se dogovarate o nenapadanju. Svakako AV ne napadate. A i "sporazum sa narodom" ste pogazili.
  • /

    11.02.2022 22:21
    /
    vid njih, oni bi da se obradovic ne napada.

    bolje bi bilo da se usaglasite oko onog obecanog sta je kruzilo: obaviti 6ti oktobar, poreklo imovine, procesuirati svakoga sa spiska saradnika vlasti unazad 30g
  • .

    11.02.2022 20:49
    Je li slucajno ili namerno se zaobislo partije iz Vojvodine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija