CRTA: Omogućiti proveru biračkog spiska po adresi prebivališta, da se vidi da li ima 'uvoza birača'

Posmatračka misija CRTA uputila je zahtev da se na sajtu Ministarstvu državne uprave omogući biračima da imaju pregled prijavljenih birača na svojim adresama.
CRTA: Omogućiti proveru biračkog spiska po adresi prebivališta, da se vidi da li ima 'uvoza birača'
Foto: Pixabay
Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na ovakav način dobio uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja, kao i imena i prezimena prijavljenih. 
 
U cilju zaštite podataka o ličnosti, pretraga bi bila moguća samo za mesto prebivališta birača koji radi proveru, ali ne i za druge adrese.
Kako se u poslednje vreme sve češće govori o manipulacijama biračkim spiskom, takozvanom "uvozu birača" ili naseljavanju novim biračima pojedinih opština i gradova, uvođenjem ove dodatne kontrole doprinelo bi da se otklanjanju sumnje u zloupotrebe i kompromitovanost biračkog spisaka, saopštila je CRTA.
 
Kako navode, "već dugo vremena među građanima vlada veliko nepoverenje u birački spisak".
"Prema istraživanju Crte čak 60 odsto građana smatra da sa biračkim spiskom nešto nije u redu i sumnjaju u njegovu ispravnost. Upravo zbog toga, svaki napor uložen u povećanje transparentnosti biračkog spiska, vodeći računa o zaštiti podataka ličnosti, naročito pred predstojeće izbore za predsednika i narodne poslanike, biće od velike važnosti prilikom ocene kvaliteta izbornog procesa u Srbiji", navedeno je u saopštenju.
 
Posmatračka misija OEBS/KDILJ je posle izbora 2020. godine kao prioritetnu preporuku istakla izlaganje biračkog spiska javnosti na uvid i kontrolu.
 
Kontrolisanim i ograničenim objavljivanjem podataka o biračima po mestu prebivališta, vodeći računa o zaštiti podataka o ličnosti, CRTA veruje da bi se prostor za spekulacije o manipulacijama biračkim spiskom značajno smanjio, a time doprinelo izgradnji poverenja građana u birački spisak.
  • Vlada

    15.02.2022 13:09
    @Teča

    Komentar ti je glup jer svaki stanodavac i treba da zna da li su bivši stanari još prijavljeni na njegovoj imovini.
  • Teča

    15.02.2022 08:15
    Predlog je glup iz prostog razloga jer na jednoj adresi može biti prijavljeno i 10 podstanara koji se nisu stigli odjaviti iz bilo kog razloga. Time se ništa ne dokazuje.
  • Borax

    14.02.2022 22:29
    Ne pate od poštenja
    Logičan zahtev, ali sumnjam da će ga sekta ispuniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija