Najavljeno otvaranje Muzeja košarke u Čačku

Narodni muzej u Čačku najavio je otvaranje Muzeja košarke koji će biti realizovan u sklopu projekta "Čačak prestonica kulture Srbije za 2023. godinu".

Glavna tema Muzeja biće istorija čačanske košarke koja će zauzimati središnji deo izložbe.

U Muzeju će biti predstvljene ličnosti i dogadjaji koji su ostavili najveći trag na razvoj košarke u Čačku, izložene kopije medalja koje su osvajali čačanski košarkaški reprezentativci i drugi eksponati.
 
Najistaknutiji deo Muzeja biće Hol slavnih, gde će svoje mesto naći mnogi zaslužni košarkaši Čačka, a posebno mesto imaće tri najveće legende čačanske košarke – Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović.
 
Više od 50 košarkaša iz Čačka igrali su u državnim reprezentacijama Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.
 
Najveći prostor u Muzeju dobiće dva najuspešnija čačanska košarkaška kluba - Borac i Železničar, kao i ženski košarkaški klub Gradac.
 
"Muzej košarke predstavljaće prikaz čačanske košarke od prve odigrane utakmice u Beogradu 1923. godine, pa sve do danas", rekao je novinarima kustos Narodnog muzeja i istoričar Miloš Timotijević zadužen za formiranje Muzeja košarke.
 
Direktorka čačanskog Narodnog muzeja Delfina Rajić rekla je da je otvaranje Muzeja košarke u Čačku planirano za 17. oktobar 2023. godine.
 
"Osnovni ciljevi Muzeja biće promocija igre, druženja, zdravog života i lokalnih osobenosti nasuprot opštoj komercijalizaciji sporta. On treba da bude najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, uzor i model za druge muzeje u zemlji i regionu", rekla je Rajić.
 
Istoričar Milan Lišančić, koji je takođe zadužen za formiranje Muzeja košarke, rekao je da će formiranje tog muzeja biti veoma zahtevan posao, ali i jedinstvena prilika da Čačak dobije važnu instituciju.
 
"Čitava Evropa, izuzev Litvanije i Španije, nema ništa slično, a i u tim zemljama imaju samo spomen sobe ili povremene izložbe, nigde nema Muzeja košarke, a Čačak će imati tu čast da ima jedan takav muzej", rekao je Lišančić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.