Razrešen glavni specijalni tužilac Crne Gore

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić razrešen je danas sa te funkcije, odlukom novog Tužilačkog saveta.
Razrešen glavni specijalni tužilac Crne Gore
Foto: Pixabay
On je formalno razrešen jer je ispunio uslove za starosnu penziju u skladu za izmenjenim zakonom, koji je opozicija kritikovala ocenjujući da je donet kako bi upravo Katnić otišao u penziju.
To zakonsko rešenje je pred Ustavnim sudom.
Katniću se u radni staž računao beneficirani radni staž dok je radio u vojsci. Tužilački savet doneo je odluke po kojima utvrđen prestanak funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju za još devet tužilaca.
 
Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, na početku sednice, pročitala je i stav sa juče održane Proširene sednice Vrhovnog državnog tužilaštva da ne treba podržati odluku o prestanku funkcije tužilaca po osnovu odlaska u starosnu penziju jer je to protivustavno i protiv konvencija o ljudskim pravima.
 
Podsećamo, Tužilački savjet je juče od fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahteva TS-a, dostavio podatke u kojem je naveo da "glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 meseci života i 41 godinu i 4 meseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju...".
 
Izmenama Zakona o radu se granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mestu sa beneficiranim stažom.
 
Od prvog dana osvajanja vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta prošle godine, nova parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom insistirala je na smeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića. On je najviše funkcionere toh fronta, Milana Kneževića i Andriju Mandića, optužio u slučaju "državni udar" 2016. godine.
  • Sima

    18.02.2022 19:23
    Eliminacija
    Kako se odgovorni ljudi lako eliminisu na sitne fore.
  • Andrija Šrek

    18.02.2022 13:08
    ????
    Kakve ovo ima veze sa Srbijom???
    (zar i VI??)
  • V

    17.02.2022 19:58
    Afrika u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.