Od 15. februara prati se rad medija u predizbornoj kampanji

Kopredsedavajuća Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Olivera Zekić izjavila je danas da je to telo 15. februara krenulo sa prosmatranjem rada medija u predizbornoj kampanji.
Ona je na konferenciji za novinare tog tela najavila da će izveštaji biti objavljivani na sedmodnevnom nivou.
 
Parlamentarni izbori su raspisani 15. februara, kao i lokalni u pojedinim gradovima i opštinama. 
Na konferenciji za novinare Privremenog nadzornog tela za praćenje medija predstavljeni su izveštaji REM o političkom pluralizmu.
 
Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski je rekao da su u drugom delu januara uočene neke razlike u odnosu na prvu polovinu tog meseca, ali da, kako je naveo, nisu velike.
Predstavnik tog tela Srđan Miljković je rekao da je u posmatranom periodu uočeno povećanje i vremena i procenta i broja praćenja vanparlamentarnih stranaka i pokreta na programima svih pružalaca medijskih usluga, osim na Televiziji Hepi.
 
Naveo je da na programu RTS 1 to povećanje iznosi 17,94 odsto, dok je RTV vanparlamentarnim stranakama i pokretima posvetio 9,33 odsto vremena.
 
"I ovde je ton pretežno neutralan - 53,64 odsto", rekao je Miljković i dodao da je na RTV uočena zastupljenost analitičara od 40,35 odsto.
 
Naveo je da je učešće analitičara i ostalih učesnika političkog pluralizma na Televiziji Pink bilo 35,25 odsto dok je evidentirano i povećenje gostovanja vanparlamentarnih stranaka i pokreta od 8,25 odsto. "Pink je uglavnom izveštavao u negativnom tonalitetu", naveo je.
 
Dodao je da je i na Televiziji Hepi dominatna prisutnost analitičara sa 52,56 odsto, dok je ta televizija vanparlamentarnim strankama i pokretima posvetila 6,35 odsto vremena.
 
Naveo je da je TV B92 posvetila u posmatranom periodu najmanje vremena vanparlamentarnim strankama i pokretima, nešto manje od jedan odsto vremena.
 
Dodao je da je televizija Prva u posmatranom periodu, u odnosnu na prethodni, veću pažnju posvetila vanparlamentarnim strankama i pokretima, sa 22,35 odsto vremena: "Uglavnom preovladava neutralni tonalitet, odnosno konteks izveštavanja od 46,67 odsto".
 
Miljković je rekao da televizije N1 i Nova S u nekom prikazu imaju skoro ujednačeni pristup političkom pluralizmu: "Na oba pružaoca medijskih usluga dominira tema kritika vlasti".
 
Dodao je da je vanparlamentarnim strankama i pokretima Nova S posvetila 40,89 odsto, dok je svim nivoima vlasti posvetila 3,9 odsto vremena.
 
Naveo je i da je Televizija N1 vanparlamentarnim strankama i pokretima posvetila 19,84 odsto  vremena.
 
Dodao je da na N1 učeće analitičara iznosi 73,72 odsto, a na Nova S 55,82 odsto.
  • V5

    18.02.2022 19:50
    Zamazivanje očiju
    Ništa novo. Ima malih promena, ali one nisu dovoljne da bi pomogle održavanju demokratskih izbora. Osim toga tu je i zekićka iz ozloglašenog REMa, koja se odavno svrstala uz sektu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.