Naučnici: Hitno ukinuti razlike u platama istraživača

Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti predao je ponovo danas zahtev Vladi Srbije za hitno ukidanje razlika u platama istraživača u istim zvanjima, kao i siguran posao za sve naučnike.
Naučnici: Hitno ukinuti razlike u platama istraživača
Foto: Pixabay
Razlike, po tvrdnjama sindikata, dostižu i do 60.000 dinara.
 
Na pitanje kakav odgovor očekuje, predstavnik sindikata Srđan Atanasovski odgovara da ih brine što "razgovori nemaju nikakvu agendu i dnevni red", ali, ističe, spremni su na svaku vrstu razgovora.
"Na stolu moraju da postoje konkretna rešenja i ponude, da bismo razgovore mogli da vodimo u konstruktivnom duhu, a ne samo da razgovaramo da bismo razgovarali", poručio je Atanasovski.
 
On ne očekuje da će se to pitanje rešiti za sedam dana, jer, kako kaže, Vlada za 10 godina nije uspela da sprovede svoje zakone.
Sindikat nauke najavio je protest za 28. februar, a jedino što bi moglo da ga odloži, kaže Atanasovski, bilo bi ispunjenje zahteva, što bi "bilo veliko iznenađenje".
 
Sindikat nauke pokrenuo je prošle godine kampanju "Za dostojanstven rad u nauci", kako bi se, ističu, poboljšao život naučnika i naučno-istraživački rad.
 
Oni napominju i da, "uprkos tome što rad u nauci ne odgovara zakonom definisanim uslovima za radni odnos na određeno vreme, mladi istraživači, kao i svi istraživači angažovani na fakultetima po pravilu dobijaju ugovore na godinu dana".
 
Sindikat navodi da to u praksi znači da su oni na svojevrsnom neodređenom probnom radu, koji, naglašavaju, u pojedinim slučajevima traje i više od 13 godina.
 
Oni od resornog ministarstva traže da garantuje trajno finansiranje svih zaposlenih i tako omogući zaključivanje ugovora o radu na neodređeno.
 
Predstavnici Sindikata predali su i krajem januara zahtev za "dostojanstven radni položaj naučnica i naučnika".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.