Odbrana Babićevog vozača uložila vanredni pravni lek na presudu za udes na rampi Doljevac

Odbrana Dejana Stanojevića, vozača bivšeg direktora "Koridora Srbije", podnela je vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu.
Odbrana Babićevog vozača uložila vanredni pravni lek na presudu za udes na rampi Doljevac
Foto: 021.rs (ilustracija)
On je tom presudom osuđen na četiri i po godine zatvora zbog izazivanja saobraćajnog udesa na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara 2019. godine.
 
U tom udesu je poginula Stanika Gligorijević (52), a teže i lakše je povređeno pet osoba, među kojima direktor Javnog preduzeća "Koridori Srbije" i funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić.
Stanojevićev advokat Slavoljub Milošević kazao je danas novinarima da je Vrhovnom kasacionom sudu podneo vanredni pravni lek jer njegov branjenik i on smatraju da je Apelacioni sud "prekoračio ovlašćenja" prilikom preinačenja prvostepene odluke kojim je izrekao strožu kaznu.
 
"Pravosnažnom presudom nije ostvarena pravednost i srazmernost između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije koja je izrečena", rekao je Milošević.
Apelacioni sud usvojio je žalbu niškog Osnovnog javnog tužilaštva i Stanojeviću za osam meseci uvećao zatvorsku kaznu koja mu je izrečena prvostepenom presudom Osnovnog suda.
 
Vanredni pravni lek ne odlaže izvršenje sudske odluke, tako da će Stanojević biti upućen na izdržavanje kazne.
 
Po navodima optužnice, Stanojević je, krećući se službenom "škodom superb" iz pravca Niša ka Leskovcu 31. januara 2019. godine brzinom od 93 kilometra na čas udario u automobil koji je bio u "kanalu" na naplatnoj rampi Doljevac, usled čega se taj automobil odbio i udario u drugi koji je napuštao rampu.
 
Stanika Gligorijević nalazila se na zadnjem sedištu automobila koji je bio u "kanalu" i usled zadobijenih povreda umrla je na licu mesta, a u udesu je teško povređena njena sestra, dok je zet lakše povređen.
 
Na suđenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera sa naplatne rampe, ali ni jedan ne prikazuje šta se na naplatnoj rampi događalo neposredno nakon udesa i momenat kada vozač "škode superb" izlazi iz automobila. 
 
Sestra nastradale Stanike Gligorijević tokom suđenja je isticala da se za volanom automobila koji je izazvao nesreću nije nalazio okrivljeni Stanojević, već direktor Koridora Srbije Zoran Babić.
 
Ona je kazala da pravda neće biti zadovoljena sve dok na sudu ne budu prikazana dva minuta snimka sa naplatne rampe, koja bi, kako je kazala, pokazala ko se nalazio za volanom "škode superb".
 
Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je tokom sudskog procesa izdalo saopštenje u kojem se navodi da "nisu pronađena nikakva oštećenja podataka, da su svi video-snimci konzistentni, da nema nedostajućih snimaka i da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta".
 
To što na video snimku nedostaju dva minuta objašnjeno je time da tada "nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video-zapis".
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kazao je da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće "šest ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište".
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je negirao takve tvrdnje, navodeći da je video snimak sa naplatne rampe, koji je "užasan", ali bez preciziranja o kojem snimku je reč, i po kojem osnovu je ostvario uvid.
  • Pravda

    22.02.2022 01:05
    Hoćemo u sto marke da će im proći?
    E toliko vredi život prosečnog stanovnika Srbije ovom režimu.
    A bunga-bunga zna čija je glava gde bila...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.